Britanski istaživači
0

Izolovano antitijelo efikasno protiv virusa gripe tipa A

FENA
Britanski istraživači saopćili su u petak da su izolovali i testirali prvo antitijelo koje može da neutrališe sve sojeve virusa gripe tipa A, otvarajući time put univerzalnoj vakcini i novoj terapiji za tu bolest.

Novootkriveno antitijelo, nazvano F16, dobijeno je iz ćelija ljudske plazme. Testirano je na laboratorijskim miševima, prethodno "predoziranim" raznim virusima gripe, i uspjelo je da pobjedi bolest, izvještava AFP.

"F16 bi mogao da učini izlišnim kombinovanje različitih antitijela u vakcini protiv gripe svake sezone", izjavio je virusolog John Skehel iz britanskog Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja, koji je rukovodio istraživanjem .

Ovo antitijelo je uspješno testirano na svih 16 sojeva virusa influence tipa A i uvijek je uspjevalo da se izbori sa često promjenljivim hemaglutininom (HA) - proteinom na površini virusa.

Stručnjaci ističu da su epidemije i pandemije gripa nepredvidive i u njima se širom svijeta svake godine zaraze milioni ljudi. Bolest može da bude smrtonosna za osobe sa slabim imunim sistemom, uključujući djecu, starije osobe i trudnice.