{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izbjegavajte skupove, pijte čaj i perite ruke

S
30.1.2009. u 07:49
0
0
Izbjegavajte skupove, pijte čaj i perite ruke
0
Izbjegavajte skupove, pijte čaj i perite ruke
Timovi porodične medicine u domovima zdravlja Kantona Sarajevo u zadnje vrijeme zabilježili su veći broj pacijenata oboljelih od gripe, no naznaka o epidemiji još uvijek nema.
Liječnici upozoravaju da je tip gripe koji se ove godine pojavio teži oblik oboljenja, sa simptomima kao što su bol u mišićima i zglobovima, stomačne tegobe, povišena temperatura i kašalj.

U Federaciji BiH zabilježeno je preko 700 oboljelih od gripe, od čega samo u Sarajevskom kantonu više od 500. Broj oboljelih od gripe iz sedmice u sedmicu naglo raste, a riječ je o virusu tipa AH3N2 koji uzrokuje teže kliničke slike, a koji je već zahvatio zemlje u okruženju.

Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo početkom zime nabavili su 20.000 vakcina za prevenciju rizičnih skupina u koje spadaju penzioneri, hronični bolesnici, osobe s posebnim potrebama, RVI i civilne žrtve rata, uposlenici javno-zdravstvenih ustanova, MUP-a, novinari, uposlenici u javnom saobraćaju angažirani na prijevozu putnika, te uposlenici u obrazovanju, nauci i kulturi.

Epidemiolozi preporučuju izbjegavanje mjesta masovnog okupljanja, što češće konzumiranja čajeva i pranje ruku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: