Zabrana proizvođačima hrane da dodaju so u pripremi gotovih jela, žitarica, čipsa i sendviča bi spasilo desetine hiljada života godišnje, te bi smanjilo broj srčanih i moždanih udara, javljaju britanski mediji.
Istraživanjem je utvrđeno da bi takvi zakoni bili dvadeset puta efikasniji u zaštiti zdravlja nego standardni savjeti o načinu ishrane.
Srčani i moždani udari su najveće "ubice" ljudi. Samo u Velikoj Britaniji odnesu 230.000 života godišnje.
Eksperti tvrde da se petina od ovih smrtnih slučajeva mogla izbjeći jedenjem manjih količina soli koja povećava krvni pritisak i doprinosi srčanom udaru.
U vodičima zdravlja se preporučuje da se ne jede više od šest grama soli dnevno, iako je npr. u Velikoj Britaniji taj prosjek oko devet grama.
Hrana poput gotovih jela, pice i sendviča sadrži više od polovine dozvoljene dnevne količine soli. Istraživači u Australiji su utvrdili da bi prisiljavanjem kompanija da smanje količinu soli u svojim proizvodima smanjilo broj srčanih udara za 18%.
Takve restrikcije bi mogle uključivati zabranu gotove hrane koja sadrži više od tri grama soli, kao i čips i sendviče koji u svom sastavu imaju više od 0,6 grama soli.
U istraživanju je zaključeno da nije dovoljno samo savjetovati ljude o zdravoj ishrani. Pored toga je potrebno da kompanije smanje količinu soli u hrani.
"Proizvođači hrane imaju zadatak da zarade novac, ali isto tako imaju zadatak i da čuvaju zdravlje svojih kupaca. Ukoliko u tome ne uspiju, onda bi trebalo postojati opravdanje da se umiješa i vlada kao i zakoni", rekla je Linda Cobiac sa Univerziteta u Queenslandu, koja je ujedno i na čelu ovog istraživanja.