|

Istraživanje o temperaturi testisa dobitnik ovogodišnje Nobelove Ig nagrade

Istraživanje o temperaturi testisa dobitnik ovogodišnje Nobelove Ig nagrade
5
Klix.ba
13.9.2019. u 15:09
22
komentara
5

dijeljenja
Istraživanje o temperaturi testisa dobitnik ovogodišnje Nobelove Ig nagrade Ilustracija: Shutterstock
Istraživanje koje mjeri da li postoji razlika u temperaturi između lijevog i desnog testisa jedan je od dobitnika ovogodišnje Nobelove Ig nagrade. To je nagrada koja se dodjeljuje za naučne radove sumnjive svrhovitosti, kao parodija na Nobelovu nagradu.
Stručnjaci za plodnost Roger Mieusset i Bourras Bengoudifa izmjerili su temperaturu testisa francuskih poštara, kako golih tako i odjevenih. Ustanovili su da je lijevi testis topliji, ali samo kada muškarac ima odjeću.

Dobitnici Nobelove Ig nagrade objavljeni su na svečanosti na Univerzitetu Harvard, piše BBC News.

U svom istraživanju "Toplinska asimetrija ljudskog skrotuma", objavljenom u časopisu Human Reproduction, istraživači su objasnili kako je njihov eksperiment uključivao mjerenje skrotalnih temperatura posebnim sondama svake dvije minute.

Tačnije, zamolili su 11 poštara da stoje 90 minuta dok su mjerili temperaturu njihovih skrotuma. U drugom eksperimentu mjerili su temperaturu skrotuma 11 vozača autobusa dok su sjedili.

Iako su Nobelove Ig nagrade priznanja koja su na vrijednosnoj skali znatno ispod Nobelove nagrade, imena dobitnika objavljena su u časopisu Annals of Nemobleble Research, a mnoge teme koje su obrađivali zapravo govore o ozbiljnim stvarima.

U ovom slučaju, druga su istraživanja pokazala da temperatura oko testisa može utjecati na plodnost muškaraca. Kvalitet muške sperme u zapadnom svijetu je u opadanju, ali malo se zna o tome kako je poboljšati.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...