Iako je još uvijek nema
2

Istraživanje: Koliko dugo će vakcina biti djelotvorna protiv koronavirusa?

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
Novo istraživanje otkrilo je još jednu karakteristiku virusa od kojeg strahuje cijeli svijet, a koja će biti važna kad se pojavi vakcina.

Trenutno ne postoji određeni lijek koji bi mogao izliječiti koronavirus, ali istraživači u Italiji tvrde da je COVID-19 bolest koja sporo mutira, što se može zaključiti prema njenom genetskom materijalu. Ovo otkriće ukazuje na to da kada lijek bude pronađen on može biti od pomoći tokom dužeg razdoblja,  pišu Fox News.

U istraživanju koje su sastavila dva neovisna tima iz ove zemlje, uspoređeni su primjerci virusa s početka epidemije s novijim primjercima.

"Mogli smo očekivati desetke novih mutacija nakon toliko infektivnih ciklusa kod pacijenata, ali naši podaci pokazuju da ovaj virus ima jako stabilan RNK, sa samo pet novih varijacija. Virus sa stabilnim genomom je dobra vijest za razvoj vakcine jer nagovještava da bi učinkovitost vakcine mogla biti trajna, najvjerovatnije tokom mnogih godina",  kaže profesor Stefano Menzo, upravitelj Odjela za virologiju na Univerzitetskoj bolnici Ancona.

Doktorica Maria Rosaria Capobianchi s talijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti Lazzaro Spallanzani rekla je da je ovo jako važno za naučnu zajednicu u borbi protiv koronavirusa, ali je istaknula i da je potrebno još istraživanja.

"Viralni genomi su dinamični i potrebne su dalje analize ovih preliminarnih podataka kako bi se odredio biološki značaj varijacija gena i istražio evolucionarni put koronavirusa", kaže Capobianchi .

Naučnici traže veliki broj drugačijih načina da izliječe koronavirus, koji je zarazio više od 428.000 ljudi širom svijeta.