Začini i zdravlje
0

Istraživači objasnili kako so utječe na rast krvnog pritiska

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Savjet koji je neizbježan pri odlasku ljekaru jeste da maksimalno reducirate unos soli ukoliko imate visok krvni pritisak. Sada su istraživači pronašli mehanizam koji objašnjava zašto je to tako, javlja Health24.

Naučnici su ispitali stotine metabolita supstanci proizvedenih tokom varenja, izoliranih iz uzoraka krvi u istraživanju provedenom među 64 osobe crne rase s visokim krvnim pritiskom ili hipertenzijom.

Svi učesnici su dobili instrukcije da prate dijetu s reduciranim unosom natrija, ali među ispitanicima niko nije uzimao lijekove. Istraživači su otkrili da je smanjenje unosa natrija rezultiralo višim nivoima dva specifična metabolita, oba povezana s nižim krvnim pritiskom i krutošću arterija.

Studija se posebno bavila metabolomikom, naukom koja ispituje kako male molekule reagiraju na promjene u njihovoj okolini. U ovom slučaju, nivo natrija je promijenio postavku.

I dok su svi u studiji bili na dijeti s niskim unosom natrija, polovina ispitanih je dobijala tablete natrija sa sporim oslobađanjem i to šest sedmica, a ostali su dobili placebo. Istraživači su zatim zamijenili pilule dodatnih šest sedmica.

"Znamo da smanjen unos natrija smanjuje krvni pritisak i kardiovaskularni rizik. Međutim, osnovni biološki mehanizmi nisu dobro uspostavljeni", kaže dr. Haidong Zhu, glavna autorica studije objavljene u časopisu Hypertension.

Istraživači su ispitivali metabolite u uzorcima krvi kako bi vidjeli koji su se mijenjali zajedno s modifikacijom natrija, rekla je ona.

Otkrili su da smanjenje unosa natrija dovodi do povećanja dva specifična tipa metabolita - beta-hidroksiizovalerata i metionin sulfona, uz skroman pad krvnog pritiska.

"Promjene mogu predstavljati neki biološki put koji je uključen u ovu regulaciju natrija", rekla je Zhu.

Ona je rekla da bi trebalo napraviti dodatna istraživanja da bi se potvrdili rezultati studije zbog male veličine uzorka. Međutim, ona se nada da će daljnje studije dovesti do razvoja lijeka koji cilja puteve promijenjenog nivoa unosa natrija.

"Studija se fokusirala na crnu populaciju, a naglasak je veoma opravdno stavljen na ovu grupu zbog veće prevalencije hipertenzije osjetljive na so u ovoj grupi", rekao je Casey Rebholz, epidemiolog.

U SAD-u prevalencija visokog krvnog pritiska među Afroamerikancima je među najvišim na svijetu. Više od 40 posto tamnoputih osoba ima visok krvni pritisak.