Zdravlje
0

Interakcija sa životinjama od velike pomoći autističnoj djeci

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučna istraživanja pokazuju da interakcija sa životinjama može imati velike zdravstvene beneficije za autističnu djecu.

Kućni ljubimci mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i holesterola, povećati količinu vježbanja kod ljudi i smanjiti stres.

Nova studija pokazuje da životinje također mogu značajno povećati pozitivno društveno ponašanje kod djece koja imaju poremećaj autističnog spektra.

"Prisustvo životinja kod djece sa autizimom potiče socijalnu interakciju", kaže autorica studije Marguerite O'Haire sa Univerziteta u Queenslandu u Australiji.

U istraživanju je učestvovalo 99-ero djece u dobi od pet do 13 godina iz četiri osnovne škole u Brisbaneu u Australiji. Njihove reakcije praćene su dok su se igrali sa igračkama, ali i nekim malim životinjama.

"Djeca s autizmom su u čak 55 posto slučajeva pokazali veću društevnu aktivnost u igranju sa životnjima u odnosu na igranje sa igračkama. Broj osmjeha na njihovom licu se udvostručio", kazala je O'Haire, piše The Huffington Post.

"Ovo je veliki napredak za djecu koja imaju problema u društevnoj interakciji i koja zbog toga često pate od povećane anksioznosti i stresa", pojasnila je O'Haire.

Stručnjaci kažu da su i roditelji primijetili kod njihove djece veću aktivnost u društvu kućnih ljubimaca.