{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inteligentne osobe imaju zdravije srce i žive duže

A
30.10.2013. u 13:17
6
36
Inteligentne osobe imaju zdravije srce i žive duže
6
Inteligentne osobe imaju zdravije srce i žive duže
Najnovije istraživanje je pokazalo da je koeficijent inteligencije neke osobe u velikoj mjeri povezan s rizikom za kardiovaskularne bolesti i prijevremene smrti.
Naučnici Centra za istraživanje zdravlja u Glasgowu proveli su istraživanje s ciljem da se usporedi relativni efekt različitih faktora rizika na bolesti srca i krvnih sudova. U studiji objavljenoj u naučnom časopisu “European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation”, autori su otkrili da pušenje može da bude najbolji pokazatelj obolijevanja od bolesti srca i krvnih sudova.

Ipak, istraživači su bili iznenađeni kada su nakon analize rezultata saznali da i inteligencija veoma dobro može da posluži prilikom procjene rizika kod bolesti srca i krvnih sudova. Naime, spomenuto istraživanje je pokazalo da osobe sa višim stepenom inteligencije imaju dosta zdravije srce zbog čega u prosjeku žive duže.

Britanski istraživači smatraju da inteligentne osobe češće prepoznaju koliko je značajno da vode zdrav život i imaju zdrave navike poput fizičkih vježbi i održavanja odgovarajuće tjelesne težine. Kao zaključak navodi se da bi koeficijent inteligencije mogao da bude jedan od faktora prilikom procjene podložnosti bolesti srca i krvnih sudova, posebno kod osoba nižeg društvenog statusa.Inače, proučavani podaci prikupljeni su na grupi od 1.145 osoba, koji su u prosjeku imali 55 godina, a koji su bili praćeni tokom prethodnih 20 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: