{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Infektivne bolesti šire se sve brže

S
23.8.2007. u 10:10
0
0
Infektivne bolesti šire se sve brže
0
Infektivne bolesti šire se sve brže
Čelnici iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju na sve brže širenje opasnih infektivnih oboljenja koja nose sve više života širom svijeta. Bolesti kao što je sida i SARS postaju sve veća opasnost koju ne može zaustaviti nikakvo oružje niti bilo koja od svjetskih vojnih sila.
U svom redovnom godišnjem izvještaju, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na zarazne bolesti kao što su sida, SARS ili Ebola groznica koje imaju potencijal da u sljedećih nekoliko godina odnesu milione života širom svijeta.

"Infektivne bolesti, u ovom trenutku, geografski se šire brže nego u bilo kojem drugom periodu u ljudskoj historiji“, stoji u izvještaju WHO-a.

U izvještaju dalje je naglašeno da je ključno biti uvijek na oprezu i čim prije pokušati identifikovati nove zarazne bolesti koje nas, poslije silnih prirodnih katastrofa, zasigurno očekuju. Danas postoji 40 novih zaraznih i smrtonosnih bolesti koji samo jednu generaciju ranije nisu bile poznate niti su bile prijetnja. U posljednjih pet godina, stručnjaci iz WHO-a identificirali su više od 1.100 novih oboljenja.

Iz WHO-a također naglašavaju da je širenje infektivnih oboljenja jednostavnije nego ikada s obzirom na mogućnosti putovanja sa jednog kraja svijeta na drugi i to u veoma kratkom vremenskom periodu.

Zdravstveni stručnjaci, nakon objavljivanja izvještaja iz Svjetske zdravstvene organizacije, preporučuju svim državama da jačaju svoj zdravstveni sistem te da u svakom trenutku budu na oprezu od novih smrtonosnih oboljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: