Zdravlje
0

Infektivne bolesti šire se sve brže

Sarajevo-x.com
Čelnici iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju na sve brže širenje opasnih infektivnih oboljenja koja nose sve više života širom svijeta. Bolesti kao što je sida i SARS postaju sve veća opasnost koju ne može zaustaviti nikakvo oružje niti bilo koja od svjetskih vojnih sila.

U svom redovnom godišnjem izvještaju, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na zarazne bolesti kao što su sida, SARS ili Ebola groznica koje imaju potencijal da u sljedećih nekoliko godina odnesu milione života širom svijeta.

"Infektivne bolesti, u ovom trenutku, geografski se šire brže nego u bilo kojem drugom periodu u ljudskoj historiji“, stoji u izvještaju WHO-a.

U izvještaju dalje je naglašeno da je ključno biti uvijek na oprezu i čim prije pokušati identifikovati nove zarazne bolesti koje nas, poslije silnih prirodnih katastrofa, zasigurno očekuju. Danas postoji 40 novih zaraznih i smrtonosnih bolesti koji samo jednu generaciju ranije nisu bile poznate niti su bile prijetnja. U posljednjih pet godina, stručnjaci iz WHO-a identificirali su više od 1.100 novih oboljenja.

Iz WHO-a također naglašavaju da je širenje infektivnih oboljenja jednostavnije nego ikada s obzirom na mogućnosti putovanja sa jednog kraja svijeta na drugi i to u veoma kratkom vremenskom periodu.

Zdravstveni stručnjaci, nakon objavljivanja izvještaja iz Svjetske zdravstvene organizacije, preporučuju svim državama da jačaju svoj zdravstveni sistem te da u svakom trenutku budu na oprezu od novih smrtonosnih oboljenja.