Zdravlje
0

Igrajte golf i živite duže

Sarajevo-x.com
Golf možda ne spada u kategoriju najenergičnijih sportova, ali prema novom istraživanju golf može veoma pozitvino utjecati na vaše zdravlje, pa čak vam omogućiti i dug život.

Tim istraživača iz Švedske proučavao je zdravstveno stanje 300.000 golfera, te otkrio kako ispitanici imaju 40 posto manje šansi da dožive smrt u bilokoj starosnoj dobi, u poređenju sa osobama koje ne igraju golf. Drugim riječima, golf im je omogućio još dodatnih pet godina života.

Najbolji igrači, prema broju hendikepa, su ocijenjeni kao najzdraviji u odnosu na sve ostale, te imaju 46 posto manje šansi da, u bilokojem trenutku života, dožive smrt u odnosu na vršnjake koji se ne bave ovim glamuroznim sportom. Razlog tome je dodatno vrijeme koje provode na golf terenu.

Naučnici su tako zaključili da je, uprkos nedostatku intenzivne fizičke aktivnosti, golf ipak koristan za zdravlje, naročito jer se na golf terenu mnogo pješači.

"Jedna partija golfa podrazumijeva da ste na zraku četiri ili pet sati i da brzo hodate ukupno šest ili sedam kilometara, što je svakako odlično za zdravlje", kazao je u intervjuu za Daily Mail Anders Ahlbom, voditelj studije sa Karolinska Institutea u Stockholmu.

"Postoje i pozitivni socijalni i psihološki aspekti ove igre koji nam mogu pomoći", dodao je profesor Ahlbom.

Ova otkrića se odnose na sve društvene klase, te se bolje zdravstveno stanje ne može jednostavno objasniti samo činjenicom da su osobe koje se bave golfom bogatije nego ostali.

Jedna britanska studija prošle godine je također otkrila kako bi se ključ uspjeha na golf terenu mogao kriti u sretnom braku, jer su igrači, koji su ostvarivali najbolje rezultate, imali i najviše uspjeha izvan golf terena. Voljene osobe su im, naime, povećale samopouzdanje i ulile hrabrost i sigurnost.