{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Identifikovan gen za usporavanje raka pankreasa

S
29.4.2012. u 21:18
6
0
Identifikovan gen za usporavanje raka pankreasa
6
Identifikovan gen za usporavanje raka pankreasa
Naučnici su identifikovali gen koji usporava širenje raka pankreasa, što otvara put osmišljavanju liječenja jednog od najsmrtonosnijih oblika tumora, saopštio je međunarodni tim naučnika.
Poslije otkrića gena USP9IKS tokom studije o raku pankreasa kod miševa, naučnici su utvrdili da gen ima istu ulogu i kod ljudi.

"Ispitivali smo uzorke ljudskog tumora i utvrdili da ovog gena nije bilo kod određenog broja pacijenata - onih kojima je išlo veoma loše i koji su umrli najbrže", izjavio je istraživač David Tuveson.

Postojanje ovog gena, koji se može naći u svim našim ćelijama, ali ga nema u nekim tumorima, bilo je poznato i ranije, ali nije se znalo da on usporava širenje raka, dodao je ovaj naučnik.

Poznato je da postoje još tri gena koji suzbijaju tumor, ali ovo je onaj čije odsustvo "vjerovatno izaziva metastaze, odnosno ono što ubija ljude oboljele od kancera pankreasa", rekao je Tuveson.

On je rekao da ovo otkriće znači da se ovaj gen može "probuditi" u tijelu upotrebom lijekova poznatih kao epigenetički modulatori.

"Naš rad omogućava da potencijalno liječimo ljude koji su izgubili ovaj gen u tumoru pankreasa. To nam omogućava da ponudimo terapiju pacijentima koji imaju najgore prognoze", rekao je naučnik.

Tuveson je izjavio da su ovakvi lijekovi već napravljeni, ali da se do sada nije znalo čemu bi mogli da posluže.

Rak pankreasa ubija oko 96 odsto oboljelih u roku od pet godina od postavljanja dijagnoze. Postavljanje dijagnoze bolesti u ranoj fazi nije lako, pa se oboljenje često otkriva u odmakloj fazi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: