|

Hronični stres utječe na povećanje tjelesne težine

Hronični stres utječe na povećanje tjelesne težine
10
Klix.ba
23.2.2017. u 19:56
54
komentara
10

dijeljenja
Hronični stres utječe na povećanje tjelesne težine
Engleski istraživači uporedili su nivo stresa i tjelesne težine više od 2.500 muškaraca i žena starijih od 54 godine, koji su učestvovali u studiji koja se bavila proučavanjem starenja. Studija koja je objavljena u časopisu Obesity pokazala je da stres utječe na debljanje i mršanje.
Naučnici su kontrolisali količinu hormona stresa poznatog po imenu kortizol, a koji se nalazi u uvojcima kose.

"U kosi smo pronašli nivo kortizola koji znatno utječe na veći opseg struka i veći indeks tjelesne mase. Ovi rezultati pokazuju da je hronični stres povezan s pretilošću", kazala je autorica istraživanja Sarah Jackson.

Kortizol je hormon koji nastaje u nadbubrežnim žlijezdama, a u vrijeme stresa se otpušta u krvotok. Osim u suzbijanju upale i regulisanju krvnog pritiska, kortizol pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Oslobađanje kortizola aktivira receptore koji su gusto smješteni u visceralnom masnom tkivu koje okružuje ljudske organe, što objašnjava povezanost s dobijanjem i gubitkom kilograma. Obično se testira putem krvi, urina i sline, ali to pokazuje sliku samo u datom trenutku.

"Nivo kortizola varira tokom dana, ovisno u vremenu, o tome šta jedete, naglim stresnim situacijama pa čak i bolesti. Zato krv, urin i pljuvačka ne mogu pokazati stvarno stanje kada je riječ o dugotrajnom stresu", kazala je Jackson.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...