Izraelski naučnici
0

Hrkanje je iritantno, ali zdravo

Sarajevo-x.com
Iako nije nimalo ugodno za uši, hrkanje je korisno za naše zdravlje. Upravo takav kontroverzni zaključak iznijeli su izraelski naučnici po završetku posljednjeg istraživanja.

Godinama je stanje koje karakterišu prekidi u disanju tokom spavanja bilo povezivano sa visokim krvnim pritiskom, srčanim i moždanim udarima. Međutim, istraživanje provedeno nad 600 osoba starijih od 65 godina pokazalo je da je rizik od rane smrti kod ovih ljudi zapravo manji.

Kako javljaju britanski mediji, naučnici su očekivali drugačije rezultate, ali se pokazalo da je ono što je nauka dosad tvrdila kolebljivo.

"Jedna od teorija je da stalni prekidi u protoku oksigena u krvi i organima uzrokuju pauze u disanju, a da upravo to ojačava srce i mozak. To znači da, ako se dogodi srčani ili moždani udar, tijelo osobe koja hrče lakše se može nositi s njim", piše u izvještaju.

Ipak, profesor Jim Horne, vođa istraživačkog centra na Univerzitetu Loughborough ističe: "Osobama koje jako hrču bolje je da se ranije podvrgnu tretmanima, nego da dozvole da se to prolongira na cijeli život."