{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrana bogata vitaminom E smanjuje rizik od raka jetre

22.7.2012. u 19:14
14
0
Hrana bogata vitaminom E smanjuje rizik od raka jetre
14
Hrana bogata vitaminom E smanjuje rizik od raka jetre
Konzumiranje hrane bogate vitaminom E može smanjiti rizik od nastanka raka jetre, pokazalo je istraživanje.
Istraživači su utvrdili da konzumiranjem dodataka hrani koji sadrže vitamin E ili konzumiranjem namirnica poput badema, kikirikija, oraha, suhih marelica i slično, smanjuje rizik od nastajanja raka kod ljudi u srednjim ili poznim godinama.

Poznato je i to da vitamin E štiti od srčanih bolesti, ali i to da štiti i poboljšava vid u starijoj dobi.

Rezultati su ovo istraživanja koje je objavio doktor Wei Zhang iz Šangaja. On i njegov tim su istraživanje proveli na 132.837 osoba, uključujući i 267 oboljelih od raka jetre. Istraživanje je rađeno u Kini, gdje živi 54 posto svjetske populacije koja obolijeva od ove bolesti.

Nakon prikupljanja podataka o prephrambenim navikama svih učesnika u istraživanju, pokazalo se da su oni koji su unosili veće količine vitamina E u organizam bili zdraviji, odnosno imali su manje šanse da dobiju rak jetre.

Rak jetre je treći najčešći uzročnik smrti od raka u svijetu i peti najčešći rak od kojeg obolijevaju muškarci, a kod žena je sedma najčešća bolest.

Oko 85 posto oboljelih od raka jetre žive u zemljama u razvoju, objavljeno je u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: