Zdravlje
0

HIV se može prenijeti bebama putem sažvakane hrane

Sarajevo-x.com
Virus SIDE može prenijeti sa zaražene majke na bebu ako majka žvače hranu koju daje bebi. Ovaj običaj postoji u zemljama u razvoju gdje je stopa zaraženih HIV-om ogromna, otkriva Reuters.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti imao je tri slična slučaja, dva u Miamiju i jedan u Memphisu, gdje je dijete bilo zaraženo HIV-om na ovaj način u periodu između 1993. i 2004. godine.

U zemljama u razvoju, neke majke žvaču hranu prije nego je daju djetetu. Ove žene možda nemaju pristupa hrani za bebe ili nemaju mogućnosti da usitne hranu na drugi način. Vlada mišljenje da je ovaj običaj rijedak u razvijenim zemljama.

Istraživači, koji su svoja otkrića predstavili na naučnom skupu u Bostonu, izjavili su da pljuvačka zaražene žene sama po sebi ne prenosi virus na dijete, već da krv koja je pristupna u pljuvačci izaziva infekciju.

Prijenos HIV-a sa majke na dijete se najvjerovatnije desio kada je dijete progutalo sažvakanu hranu koja se sadržavala krv iz desni žene zaražene HIV-om. Virus je kroz porezotinu, ranu ili upalu u usnoj šupljini ili probavnom traktu ušao u dječji krvotok.