Na osnovu britanske studije
0

Hipoglikemija umanjuje kognitivne sposobnosti

Sarajevo-x.com
Osobe koje boluju od dijabetesa tipa dva, a ne kontrolišu ga redovno, uveliko ugrožavaju svoje mentalno zdravlje, objavili su britanski naučnici nakon sprovedene studije.

U studiji je učestvovalo više od 1000 osoba u dobi od 60 do 75 godina koje boluju od najučestalijeg tipa dijabetesa, tipa dva, objavio je BBC.

Istraživanje je pokazalo da hipoglikemija, odnosno opadanje razine šećera u krvi, dovodi do umanjenja mentalnih sposobnosti dijabetičara kao što su memorija, logika i koncentracija.

"Ne znamo tačno da li hipoglikemija uzrokuje umanjenje mentalnih sposobnosti kod starijih osoba ili umanjene kognitivne sposobnosti dovode do toga da oboljeli nisu u stanju da na vrijeme primijete simptome hipoglikemije i ubrizgaju dozu inzulina", kazao je Jackie Price, liječnik koji je učestvovao u istraživanju dodajući da bi možda i neki treći faktor mogao utjecati i na hipoglikemiju i na kognitivne sposobnosti dijabetičara.

Međutim, studijom je dokazano da redovno kontrolisanje šećera ima dobar učinak po mentalno zdravlje oboljelih.

"Naše istraživanje potvrdilo je i ranije dokaze da slabo kontrolisani šećer ima negativan utjecaj na kognitivne sposobnosti oboljelih. Dijabetes tipa dva povećava rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, odnosno senilnosti. Zbog toga je veoma važno da pacijenti redovno kontrolišu šećer kako ne bi došlo do hipoglikemije", istakao je Iain Frame, voditelj ove studije.