Zdravlje
0

Harvey Legge je doslovno preko noći narastao pet centimetara

Klix.ba
Legge prije operacije
Harvey Legge, 14-godišnjak iz Velike Britanije, doslovno je preko noći porastao pet centimetara. Ovo se dogodilo nakon što mu je operisana kičma.

Legge boluje od skolioze ili zakrivljenja kičme, a kod njega je situacija bila toliko teška da mu je to zakrivljenje gnječilo vitalne organe. Pedijatri u dječijoj bolnici u Sheffieldu su kazali roditeljima da je stvar vrlo ozbiljna i da će morati na operaciju, što je učinjeno. Nakon što su ga operisali, dječaku se kičma toliko ispravila pa je nakon mjerenja visine uočeno da je dječak "porastao" čak pet centimetara, odnosno upravo toliko je bio niži zbog zakrivljene kičme.

"To je zaista predivno vidjeti. Sada kada stoji pored mene gotovo da smo iste visine. Preko noći se desilo čudo, hirurzi su mu 'izravnali' kičmu. Kada vidite rendgenske snimke njegove kičme prije i poslije operacije, onda znate da je operacija bila izvanredna. Hirurzi su napravili predivan posao", kaže njegova majka Claire Walker.

Roditelji objašnjavaju kako su davno primijetili da sa njihovim sinom nešto nije uredu, ali da ipak nisu očekivali da se radi o skoliozi. Kada im je saopćeno da će morati na tako zahtjevnu operaciju bili su u šoku.

"Međutim, znala sam da je to jedino dobro za njega. Zavoj njegove kičme bio je toliko velik da je drobio sve organe. Zbog toga čak nije mogao ni hodati dugo", kaže majka ovog dječaka, prenosi Daily Mail.

Iako su liječnici bili svjesni da postoji i mogućnost paralize ukoliko nešto krene po zlu tokom operacije, ipak su se odlučili da ga operišu.

Operacija je urađena u Dječijoj bolnici u Sheffieldu, gdje su ljekari stavili šipke od titana s obje strane njegove kičme i ispravili je.

Dječak je tokom operacije izgubio puno krvi, devet dana je ležao u bolnici, a potom se postepeno oporavljao kod kuće.

"Sada je mnogo jači, mnogo samopouzdaniji. Uvijek je bio najniži u svom razredu, ali sada je prosječne visine, što je super", kazala je njegova majka.