Zdravlje
0

Gubljenje nevinosti povezano sa zdravstvenim problemima

Sarajevo-x.com
Prema novoj studiji objavljenoj u američkom časopisu Public Health, osobe koje suviše rano ili kasno počnu sa seksualnim aktivnostima sklone su većem zdravstvenom riziku od obolijevanja od spolno prenosivih bolesti kao i čestog mijenjanja partnera te spolnih odnosa pod utjecajem alkohola.

Prema analizama i istraživanjima rađenim od 1996. godine na preko 8.000 odraslih ljudi, osobe koje previše rano ili previše kasno počnu imati seksualne odnose sklonije su zdravstvenim i psihičkim problemima, izvijestio je Reuters.

Oni koji počinju prerano uglavnom imaju veće šanse da obole od neke spolno prenosive bolesti, da počnu nekontrolisano mijenjati partnere/ice te imati seksualne odnose pod utjecajem alkohola ili drugih opojnih sredstava.

S druge strane, oni koji počnu suviše kasno (ovo se naročito odnosi na muškarce), imaju problema sa seksualnom funkcionalnošću.

Osobe koje prerano ili suviše kasno prvi put imaju spolne odnose skloniji su određenim psihičkim problemima i devijacijama jer je za spolni odnos potrebno, osim fizički, biti spreman emocionalno, kognitivno i psihički.

Kao polaznu tačku, istraživači su uzeli 14-godišnjake kao "rane" i 22-godišnjake kao kasne početnike u seksu.