Istraživanje
1

Gubitak pamćenja počinje nakon 45. godine

Sarajevo-x.com
Naučnici su utvrdili da gubitak pamćenja počinje nakon 45 godine. Istraživanje je obavljeno na 7.000 volontera dobi između 45 i 70 godina. Više od 5.000 muškaraca i oko 2.000 žena su bili testirani tri puta tokom deset godina u kojim su bili podvrgnuti usmenim i pismenim testovima.

Kao što je i očekivano, demencija je bila najprisutnija kod najstarijih. Međutim, najmlađi iz grupe koji su bili u dobi između 45 i 49 godina su također bili zaboravni i to u 3,6 posto slučajeva. Muškarci od 65 do 70 godina su zaboravni u 9,6 posto slučajeva, dok su žene malo manje zaboravne i to u 7,4 posto slučajeva.

Naučni tim koji je obavljao istraživanje je iz Centra za javno zdravlje i Univerziteta u Londonu, a vođa naučne grupe je Archana Sing Manoux. Novo otkriće o ranoj demenciji pomaže ljekarima da se što prije bore sa preranom zaboravnošću i vrše ispitivanja na mlađim pacijentima. Naučnici vjeruju da će sada biti lakše ustanoviti ranu fazu Alchajmerove bolesti.

Istraživači savjetuju da se prehranom može spriječiti rani gubitak pamćenja. Unošenje namirnica poput mrkve, može poboljšati pamćenje i spriječiti ranu demenciju, prenosi Guardian.