Zdravlje
1

Gubitak bliske osobe povećava rizik za srčani udar

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Gubitak bliske osobe donosi i znatno veći rizik za srčani udar, kažu američki naučnici koji su istraživanjem na oko 2.000 osoba utvrdili da su izgledi za srčani udar prvoga dana od smrti drage osobe 21 puta veći, a u sljedećih sedam dana 6 puta veći nego inače.

Stručnjaci navode da psihološki stres povezan s gubitkom bliske osobe može ubrzati rad srca, povisiti krvni pritisak i izglede za stvaranje ugrušaka koji pak povećaju izglede za srčani udar, prenose mediji.

U takvom stresu vjerojatno je da će stradati i san i apetit, a postoje izgledi i da će osoba koja tuguje početi neredovito uzimati lijekove što dodatno povećava rizike.

Naučnici upozoravaju da je za porodicu i prijatelje važno da se takve stvari imaju na umu kako bi se pazilo na zdravlje onih koji tuguju.

"Svi trebaju prepoznati da su u razdoblju povećanog rizika u danima i sedmicama nakon što saznaju da je neko blizak umro", kaže voditelj istraživanja dr Murray Mittleman s Harvarda.

Istraživači su proučavali podatke oko 2.000 osoba koje su preživjele srčani udar i utvrdili da ih je 270 pretrpjelo gubitak bliske osobe u 6 mjeseci prije srčanog udara, uključujući njih 19 koji su srčani udar dobili dan poslije smrti drage osobe.

Rizik za srčani udar je bio najveći u prvih sedam dana od gubitka bliske osobe, a kasnije je padao.