Alternativno liječenje
0

Grupne terapije pomažu kod bolova u donjem dijelu leđa

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nova studija s Univerziteta Warwick u Londonu pokazuje da bi grupna terapija mogla biti od velike pomoći ljudima koji imaju problema sa bolovima u donjem dijelu leđa. Nakon nekoliko terapija koje su trajale po šest i po sati, kod svih učesnika su se za godinu dana pokazala poboljšanja.

Studija je obuhvatila 701 pacijenta, kojima su dati generalni savjeti kako da budu aktivni, kako da izbjegavaju odmaranje u krevetu i uzimanje lijekova protiv bolova.

Dok kontrolisana grupa pacijenata nije primala nikave dodatne intervencije, 486 učesnika je učestvovalo kognitivno-bihevioralnoj terapiji. Svaku grupu je sačinjavalo osam pacijenata.

Tokom terapije diskutovalo se o obavljanju fizičkih aktivnosti, zanemarivanju negativnih razmišljanja i relaksaciji. Svi pacijenti koji su završili terapiju do kraja imali su manje pritužbi na bolove i osjećaj nemoći.

Učesnici studije su bili mnogo pozitivniji zato što su naučili da se suoče sa bolovima i bili su manje prestrašeni cjelokupnom situacijom.

"Ova kognitivno-bihevioralna terapija koja se obavlja tokom godinu dana pokazuje sve bolje i bolje rezultate kod ljudi koji imaju problema sa bolovima u donjim dijelovima leđa", rekla je za Independent voditeljica studije dr. Sarah Lamb.