Vreba opasnost
0

Gripa može biti indirektni uzrok smrti osoba s bolestima bubrega

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sezonska gripa i druge respiratorne infekcije mogu biti posebno opasne za pacijente koji imaju narušeno zdravlje bubrega zbog toga što može doći do otkazivanja ovih organa, kažu istraživači.

Nova studija je pokazala da oboljenja nalik gripi indirektno prouzrokuju više od 1.000 smrtnih slučajeva među pacijentima s bolestima bubrega u SAD-u svake godine. Ove bolesti uključuju potencijalno ozbiljne infekcije respiratornog trakta koje su uzrokovane gripom i drugim virusima.

Prema mišljenju autora studije, stope smrtnosti među pacijentima kod kojih su polagano otkazivali bubrezi su visoke i imaju sezonske fluktuacije. Pored toga, oni su primijetili da bolesti slične gripi nesrazmjerno utječu na ugrožene osobe, kao što su one sa završnom fazom bolesti bubrega koja najčešće doživljava svoj vrhunac tokom hladnijih mjeseci.

Stepen do kojeg ove bolesti slične gripi doprinose smrti kod pacijenata s otkazivanjem bubrega do sada nije bio utvrđen pa su istraživači odlučili da istraže vezu.

Dr. David Gilbertson i njegovi saradnici pregledali su federalne podatke koji su bili sistemski prikupljani više od 14 godina. Naime, tim je analizirao podatke kako bi utvrdio pojavu bolesti slične gripi i smrtnost od otkazivanja bubrega u svakom kvartalu godine. Sezona gripa je najčešća u prvom (Q1) i četvrtom kvartalu (Q4) godine.

U četvrtom kvartalu (Q4) porast od jedan posto bolesti sličnih gripi bio je povezan s porastom smrtnosti od 1,5 posto među pacijentima s otkazivanjem bubrega u poređenju s prosječnom stopom smrtnosti u Q3 (ljeto), pokazuju rezultati istraživanja.

I u prvom kvartalu, povećanje učestalosti za jedan posto oboljenja sličnih gripi bilo je povezano s dva posto većom stopom smrtnosti među pacijentima s otkazivanjem bubrega.

Nalazi ukazuju na važnost prevencije i liječenja bolesti sličnih gripi kod pacijenata sa slabim bubrezima, kažu istraživači u saopćenju Američkog društva za nefrologiju.

"Iako bolesti slične gripi ne mogu biti direktan uzrok smrti kod pacijenata s oštećenjem bubrega, one mogu dovesti do pogoršanja simptoma drugih bolesti koje mogu dovesti do smrti. Naprimjer, pacijenti s bolestima sličnim gripi mogu iskusiti stanje akutne upale, što ih čini ranjivim, mogu biti osjetljivi na druge infekcije ili kardiovaskularne smetnje", objasnio je Gilbertson u saopćenju.

Studija je objavljena u Journal of American Society of Nephrology.