Zdravlje
97

Grickanje noktiju može uzrokovati različite probleme

Klix.ba
Grickanje noktiju ne samo da šteti zubima, nego može uzrokovati različite probleme.

Grickanje noktiju je veoma česta navika među ljudima, koja je mnogo više od toga. Eksperti tvrde da oko 40 posto tinejdžera i 30 posto odraslih grickaju nokte, a čak 40 posto njih time oštećuje zube. Grickanje noktiju se smatra poremećaj, a oni koji pate od toga grickaju nokte i kožu oko njih kada su napeti ili nervozni. To je njihov način na koji pokušavaju ostati pribrani.

No, grickanje noktiju nije samo štetno po oralno zdravlje, nego je i nehigijenski. Bakterije s noktiju ulaze u usta i šire infekciju.

Ova ružna navika oštećuje nokte, kožu, desni i zube, a ako traje dugo, može dovesti do bolesti zubnog mesa, klimavih zuba, pucanja zuba i drugih problema. Zubi se mogu oštetiti i postati neravnomjerni.

Stručnjaci tvrde da se radi o opsesivno-kompulzivni poremećaj koji je jasan pokazatelj napetosti i pasivne agresivnosti. Takvim osobama je potreban psihološki tretman. Osobe koje sisaju palac i grickaju usne se relativno lako mogu izliječiti, ali ne i one koje grickaju nokte.

Najčešći razlozi zbog kojih ljudi grickaju nokte su stres, dosada, nervoza, frustracije, usamljenost, depresija i napetost.

Mnoge poznate ličnosti grizu nokte, a među njima su Eva Mendez, Lindsay Lohan i Britney Spears.