Zdravlje
50

Gotovo 70 posto ljudi ima jednu nogu kraću za bar 5mm, da li ste među njima?

Prema posljednjim istraživanjima 70 posto ljudske populacije ima jednu nogu kraću za 5 mm ili više. To je ujedno i ključni uzrok za cijeli niz oboljenja na lokomotornom sistemu, od hrskavičnih oštećenja u koljenu, pa sve do hroničnih bolova u leđima.

Ovo se najednostavnije može uporediti sa stanjem guma na automobilu gdje će vam svaki automehaničar reći ako vam se značajno potroši samo jedna guma da morate promijeniti obje gume na prednjem ili zadnjem pogonu. U protivnom, imat ćete značajnih problema sa upravljanjem, a u konačnici i sa cjelokupnim podvozjem vašeg automobila. Tako je i sa ljudskim tijelom. Naime, ukoliko postoji nejednaka dužina nogu za očekivati je da će to samo po sebi uzrokovati oštećenja negdje na vašem sistemu za kretanje. Zbog toga se danas, gotovo u pravilu, ovaj problem rješava izradom i korištenjem "uložaka po mjeri" sa ugrađenim povišenjem za onu nogu koja je mjerenjem utvrđena kao kraća.

U posljednje vrijeme ovaj problem je najizraženiji kod rekreativnih skijaša. Naime, sve skijaške cipele se opremaju ulošcima koji se izrađuju od (prilično tanke) pjene za koju proizvođači po pravilu tvrde da će se vremenom prilagoditi skijaševom stopalu. Međutim, to je jednostavno nemoguće jer se radi o standardnim ulošcima koji se, po logici stvari, ne mogu adekvatno prilagoditi svim tipovima ljudskih stopala. Idealni ulošci za skijaške cipele respektuju činjenicu da možda pripadate grupi od 70% ljudske populacije koja ima jednu nogu kraću. Da bi to ustanovili potrebno je provesti odgovarajuća mjerenja kako bi stručnjaci utvrdili optimalnu veličinu i oblik uložaka potrebnih za vaša stopala. Veoma često ta mjerenja završe sa prijedlogom o korištenju dva različita uloška za lijevu i desnu nogu.

Odnedavno, sve ovo možete provjeriti i u Sarajevu i naručiti željene (ortopedske) uloške po otisku i mjeri u novootvorenom orto-centru u ulici Kranjčevićeva br. 5 koji se nalazi tačno preko puta Opšte bolnice u Sarajevu. Ono što je posebno interesantno jeste da u centru, pored kupovine najnovijih ortopedskih pomagala i medicinske opreme, možete istu iznajmiti na kraći ili duži vremenski period ili pak da svoja nekorištena (polovna) pomagala i opremu prodate centru. U prvom redu govorimo o bolesničkim krevetima, invalidskim kolicima, hodalicama, antidekubitalnim dušecima i sl. Ako se ukaže potreba pomagala i opremu možete i kataloški odabrati i poručiti.

Istovremeno, u centru možete kupiti i najsavremenije sportske štitnike, ortoze i steznike, artikle i pomagala za inkontinenciju i njegu rana, izraditi ortopedsku obuću kao i obuću za dijabetičare, obezbijediti transport bolesnih i invalidnih osoba, osigurati kućnu njegu ili fizioterapeutski tretman bolesnih ili starih osoba ili pak preliminarano provjeriti koncentraciju šećera, triglecirida i holesterola.