Drevna vještina
303

Glumica Amela Kreso: Joga je najbolji način da obratite pažnju na sebe

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Joga doslovno uči čovjeka kako da diše punim plućima, kaže nam Amela Kreso, glumica Narodnog pozorišta u Mostaru i jedna od tri amabasadorice joge za našu zemlju ove godine. S dvadeset godina glumačkog staža u pozorištu i deset u bavljenju jogom, Amela je pravi guru ove drevne vještine u Hercegovini.

U početku uvijek bude problem s disanjem, kaže nam Amela, jer većina nas diše samo s trećinom kapaciteta pluća, a joga uči upravo suprotno.

"Kad gledate bebu kako diše, vidite da ona diše iz stomaka, to je prirodno disanje, njemu se treba vratiti i to joga radi odmah od početka. Jogu sam počela raditi prije deset godina, vidjela sam plakat jedne Španjolke koja je predavala na UWC Mostar i bila je instruktor kundalini joge. Otišla sam na pravi čas i nakon njega se osjećala kao da lebdim na oblaku. Nevjerovatna energija se neka probudila u meni i kako sam krenula tada, ne prestajem da radim evo već deset godina", ispiračala nam je.

Najvažnije se opustiti, te prepustiti sebi, biti očišćen od jučer i sutra, biti posvećen disanju i pratiti vježbu do vlastitih granica.

"Najljepše od svega u jogi je što vlastite granice pomjeraš svaki dan. Svi znamo da je to indijska disciplina stara četiri hiljade godina, ali je najbitnije da čovjek to vrijeme posvećuje sam sebi. Svi kad dođu na prvi čas pitaju mogu li sjesti na kraj dvorane da ih drugi ne gledaju jer ne znaju raditi, ali joga se i radi zatvorenih očiju. Niko nikoga i ne gleda, svi zatvore oči i posvete se sebi", kaže nam Amela Kreso.

Kaže nam kako je u ovih deset godina radila s brojnim sportistima, posebno onim iz borilačkih sportova, ali i sa nogometašima Zrinjskog, kojima je joga pridonosila fleksibilnosti. Radila je i za Leom Zovkom uspješnim body builderom, glumcima i u Pozorištu i u Kazalištu, brojnim grupama i pojedincima, radila termine za uposlenike pojedinih preduzeća.

"Dvije godine sam radila jogu s ženama iz Udruge Novi pogled, ženama oboljelim od karcinoma dojke. To mi je otvorilo jednu potpuno novu dimenziju, njihova iskustva kako joga poboljšava oporavak, kako su nakon joge ostavljale tablete za spavanje, postajale su smirenije i izbacivale iz sebe mnogo stresa. Više su mislile na sebe, nego na bolest koja ih je zadesila", sjetila se.

Joga čovjeka uči da bude smiren, opušten, usmjeren prama sebi i svojim ciljevima.

"Ona je najbolji način da obratite pažnju na sebe i ne gledate druge osobe i njihove živote. Uvijek je korisnije provesti dva sata radeći na sebi, nego se baviti tuđim poslovima", pojasnila je Amela Kreso, kaže nam i kako je prisutan značajni uzlazni trend popularnosti joge kod nas.

Praktičan je cilj naučiti ljude desetak ili petnaest vježbi koje ljudi vole da rade, da oni odaberu sebi oni što godi njihovom tijelu.

"Nekad je potrebno dnevno pet, nekad deset ili petnaest minuta, možda pola sata. Da se čovjek relaksira i vrati sebi na pola sata. Joga se može raditi u kancelariji i u stolici, pet minuta je sasvim dovoljno. Jogu možeš raditi u hotelskoj sobi, uopće nije zacrtano da se radi u određenom prostoru i određeno vrijeme. Ja volim raditi jogu u prirodi, volim raditi u svojoj avliji. Čisti zrak posebno utiče na čovjeka i daje dodatnu dozu relaksacije", ispričala je.

Kaže nam kako svako može naći pet minuta za sebe svaki dan, da se treba boriti protiv predrasuda da je joga religija, to je zapravo sistem vježbi koji čovjeku pomažu da se vrati sebi. Njoj pomaže svaki dan da se fokusira pred predstavu, smiri um i lakše uđe u lik koji igra taj dan.

"Kad sam radila s jednim sportistom pitao me je šta je meditacija, je li to neka molitva. Objasnila sam mu da je to deset minuta dnevno kad ne misliš ni na šta, ako ti dođe neka misao pustiš je da ode i vratiš se sebi. Kazao mi je da kako on to radi svaki dan, ali nije znao da se to tako zove", kazala je.

Ovih dana u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni dan joge koji je tačno u utorak, 21. juna. Indijska ambasada u Budimpešti je imenovala Amelu Kreso, Selmu Muhidinović Silajdžić i Raziju Mujanović da budu ambasadorice joge u našoj zemlji ove godine.