{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gljive kao veliki plus u borbi protiv gripe

S
8.5.2009. u 18:49
0
1
Gljive kao veliki plus u borbi protiv gripe
0
Gljive kao veliki plus u borbi protiv gripe
Poznato je da gljive daju odličan podstrek imunološkom sistemu čovjeka, a nova studija sa Tufts univerziteta u Massachusettsu ukazuje da su dobre i u borbi protiv gripe.
Laboratorijske analize svojstava i učinaka koje gljive imaju ukazuju na to da konzumiranje ovih namirnica otklanja mogućnost infekcija i virusa.

Također, gljive mogu unaprijediti nivo proteina nazvanog citokin, koji je bitan u borbi organizma protiv virusnih infekcija i tumora.

Naučnici koji su istraživali efekte konzumiranja gljiva tvrde da gljive sa bijelim stručkom pogoduju imunološkom sistemu. Studiju su objavili u magazinu "The Journal of Nutrition".

"Laboratorijski nalazi pokazuju da uzimanje gljiva može poboljšati prvu liniju odbrane protiv virusa", kaže doktor Glenn Cardwell i objašnjava: "Dalje studije bit će usmjerene na oblast gripe kako bi se testirala ova dostignuća."

Doktor Cardwell ističe kako su ovi pronalasci veoma važni, posebno u periodu epidemije svinjske gripe u svijetu. Još jednom je istakao da uravnotežena ishrana koja uključuje laganu hranu može na prirodan način poboljšati imunitet.

U odvojenoj studiji u Kini naučnici su došli do sličnih saznanja te preporučili dnevnu porciju gljiva svima koji žele smanjiti rizik od nastajanja raka dojke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: