{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gljive kao veliki plus u borbi protiv gripe

S
8.5.2009. u 18:49
0
1
Gljive kao veliki plus u borbi protiv gripe
0
Gljive kao veliki plus u borbi protiv gripe
Poznato je da gljive daju odličan podstrek imunološkom sistemu čovjeka, a nova studija sa Tufts univerziteta u Massachusettsu ukazuje da su dobre i u borbi protiv gripe.
Laboratorijske analize svojstava i učinaka koje gljive imaju ukazuju na to da konzumiranje ovih namirnica otklanja mogućnost infekcija i virusa.

Također, gljive mogu unaprijediti nivo proteina nazvanog citokin, koji je bitan u borbi organizma protiv virusnih infekcija i tumora.

Naučnici koji su istraživali efekte konzumiranja gljiva tvrde da gljive sa bijelim stručkom pogoduju imunološkom sistemu. Studiju su objavili u magazinu "The Journal of Nutrition".

"Laboratorijski nalazi pokazuju da uzimanje gljiva može poboljšati prvu liniju odbrane protiv virusa", kaže doktor Glenn Cardwell i objašnjava: "Dalje studije bit će usmjerene na oblast gripe kako bi se testirala ova dostignuća."

Doktor Cardwell ističe kako su ovi pronalasci veoma važni, posebno u periodu epidemije svinjske gripe u svijetu. Još jednom je istakao da uravnotežena ishrana koja uključuje laganu hranu može na prirodan način poboljšati imunitet.

U odvojenoj studiji u Kini naučnici su došli do sličnih saznanja te preporučili dnevnu porciju gljiva svima koji žele smanjiti rizik od nastajanja raka dojke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li vaša djeca vakcinisana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: