Smijeh je, zaista, najbolji lijek
0

Gledanje smiješnih filmova dobro je za srce

Sarajevo-x.com
Gledanje humorističnih filmova dobro je za vaše srce, poručuju stručnjaci.

Rezultati najnovije studije otkrili su da gledanje filmova ili nekog drugog programa koji izaziva smijeh ima pozitivne efekte na vaskularne funkcije, dok gledanje ratnih ili filmova sa horor tematikom ima potpuno suprotan efekat. Naime, ovi filmovi izazivaju mentalni stres.

U studiji su volonteri jedan dan gledali segmente smiješnog filma kao što je "Svi su ludi za Mary" sa Cameron Diaz u glavnoj ulozi, a drugog dana su gledali dijelove ratnog filma "Spašavajući vojnika Ryana".

Glavni istraživač, doktor Michael Miller sa Medicinskog univerziteta u Marylandu, pojašnjava da su se volonterima, nakon gledanja stresnog filma, krvni sudovi sužavali, što dovodi do povećanja krvnog pritiska, koje može biti opasno po zdravlje.

Gledanje smiješnih filmova imalo je potpuno drugačiji učinak na volontere. Naime, smijeh je izazivao širenje krvnih sudova.

Najnovija studija potvrđuje ranija otkrića koja su sugerirala da postoji veza između mentalnog stresa i sužavanja krvnih sudova.

"Poruka ovog istraživanja koju bismo svi trebali primjenjivati je da je smijeh dobar za srce. Smijeh u organizmu izaziva dobrobiti slične onima koje izazivaju aerobne vježbe", zaključuje Miller.