{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fruktoza povećava rizik od razvoja dijabetesa

S
14.12.2009. u 17:31
0
1
Fruktoza povećava rizik od razvoja dijabetesa
0
Fruktoza povećava rizik od razvoja dijabetesa
Zaslađivač fruktoza, odnosno voćni šećer, koji se nalazi u obrađenoj hrani i bezalkoholnim pićima može povećati rizik od dijabetesa kod djece, te povećati mogućnost da dijete oboli od pretilosti, pokazala su nedavno provedena istraživanja.
U istraživanju koje su sproveli nauučnici sa Univerziteta u Kaliforniji učestvovalo je 16 volontera koji su bili podvrgnuti dijeti koja je uključivala visoku razinu fruktoze.

Nakon deset sedimica kod ispitanika se razvio veliki broj masnih stanica oko srca, jetre i drugih važnih organa što je pokazalo da fruktoza zaista ima udjela kada je u pitanju obolijevanje od dijabetesa ili srčanih bolesti.

U drugoj grupi učestvovali su ispitanici kojima su također bili podvrgnutki kontrolnoj dijeti, ali ta dijeta nije uključivala fruktozu. Kod njih nije zabilježena pojava masnih stanica.

Djeca, naravno, spadaju u rizičnu grupu s obzirom da su oni najveći konzumenti proizvoda koji sadrže visoke razine ovog sladila.

"Ovo je prvi dokaz da fruktoza povećava rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti“ kazao je Kimber Stanhope molekularni biolog koji je vodio ovo istraživanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: