{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Frižider je izvor bakterija, budite oprezni

S
19.10.2011. u 21:59
0
8
Frižider je izvor bakterija, budite oprezni
0
Frižider je izvor bakterija, budite oprezni
Pretinac za povrće i voće je najopasnije mjesto u frižideru sa čak 780 puta više bakterija od količine koja se smatra bezbjednom. Najčešće pronađene bakterije su escherihia coli, salmonella i listeria, najnoviji su rezultati istraživanja.
Testovi iz uzoraka prosječnih domaćinstava pokazuju da svaki frižider ima oko 7.850 bakterijskih kolonija po kvadratnom centimetru, a u nekim kućama pronađeno ih je čak i 129.000. Ovi podaci su alarmantni ako znamo da se do 10 bakterijskih kolonija po kvadratnom centimetru smatra sigurnim.

"Svrha frižidera jeste da sačuva hranu u normalnom i zdravom stanju. To znači da smanji nivo bakterija i plijesni, tako da su ovi podaci zabrinjavajući jer postoji problem", rekao je istraživač Microban Evrope u Cannocku Staffordshireu, Paul McDonnell.

Mc Donnell je dodao da je najbitnije da frižideri rade ispravno kada su temperature vani visoke, pošto je tada najpogodnije vrijeme za širenje bakterija.

Neki od istraživača misle da je uzrok problema sasvim jednostavan, a to je da ljudi ne čiste svoje frižidere ili ih ne čiste pravilno. Oni sugerišu da je ponekad dovoljna vlažna krpa sa malo limunskog soka kako bi se prebrisale police i pregrade.

Inače, kompanija Whirlpool je prva počela ugrađivati Microban filtere u frižidere i pokazano je da ovakvi filteri pomažu u smanjenju opasnosti. Takvi mini-filteri će se možda ugrađivati i u druge uređaje kao prevencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: