Dugogodišnje istraživanje
0

Folnom kiselinom protiv urođenih srčanih mana

Sarajevo-x.com
Dugogodišnje obogaćivanje prehrambenih proizvoda s folnom kiselinom u Kanadi napokon je urodilo plodom, piše BBC.

Prije jedanaest godina u Kanadi, u pokrajini Quebec, otpočeo je projekat dodavanja folne kiseline hljebu i tjestenini nakon što je dokazano da folna kiselina pozitivno djeluje na smanjenje rizika od srčanih bolesti kod nerođenih beba.

Nivo urođenih srčanih mana kod djece čije su majke jele hranu obogaćenu folnom kiselinom znatno je opao, no neki naučnici i ljekari se ne slažu s projektom.

Naime, folna kiselina ili vitamin B9 je jedan od vitamina B kompleksa, veoma važna za sintezu DNK, pa i za funkcionisanje svake ćelije u organizmu, no pretjeranim unosom ovog vitamina može se prikriti nedovoljan unos vitamina B12 koji ima ključnu ulogu u metabolitičkim procesima.

Zbog toga, neki stručnjaci smatraju da dodavanjem folne kiseline u brašno, ljudi mogu povećati rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva ili želuca.

No, rezultati kanadskog projekta jasno pokazuju da se broj rođene djece sa srčanim manama od 1998. godine smanjivao za šest posto godišnje.

Folna kiselina se u prirodnom obliku nalazi prvenstveno u zelenom povrću, te je prvi put i izolovana iz listova ovog povrća, po čemu je dobila ime (folium-list). Pored toga se nalazi i u orasima, kvascu, svinjskoj, goveđoj, jagnjećoj i pilećoj jetri.