Zdravlje
0

Filipini zabranili prodaju organa strancima

FENA
Filipini su zabranili prodaju organa strancima zbog naglog povećanja ilegalne trgovine bubrezima i ostalim organima uzetim od sirotinje, saopćio je u utorak ministar zdravstva.

Francisco Duque izjavio je da vlada revidira svoju politiku transplantacije organa i da promovira uzimanje organa iz tijela umrlih, kao i da obeshrabruje žive donatore da potiču ilegalnu trgovinu.

"Oni profitiraju od sirotinje", izjavio je Duque na konferenciji za novinare, rekavši kako donatori, koji su često siromašni i slabo obrazovani, dobijaju samo između 1.000 i 5.000 dolara za bubreg, javio je Reuters.

Operacija transplantacije bubrega može koštati dodatnih 350 do 500 hiljada pezosa (8.300 do 11.900 dolara) u državnoj bolnici i čak od jedan do dva miliona pezosa u više od 20 privatnih bolnica na Filipinima.

Na stotine stranaca dolazi na Filipine radi takvih transplantacija, privučeni relativno niskim cijenama.

Samo u 2007. godini 50 posto svih slučajeva transplantacije bubrega obavljeno je na strancima, očigledno kršeći direktivu iz 2002. koja dopušta strancima samo 10 posto godišnjih transplantacija bubrega.

Samo 690 transplantacija bubrega zabilježeno je u 2006., uz više od 60 posto koji uključuju strance koji dolaze s Bliskog istoka i iz Japana.

Skoro sve transplantacije na strancima uključuju donatore koji nisu povezani s njima, tvrde zvaničnici.