FBiH ne podržava umjetnu oplodnju

S
Sarajevo-x.com
13.1.2010. u 20:05
0
9
FBiH ne podržava umjetnu oplodnju
0
FBiH ne podržava umjetnu oplodnju
U BiH je evidentan pad nataliteta ali i pored svih prepreka koje mladim roditeljima stoje na putu ostvarivanja roditeljstva, jedna je gotovo nepremostiva - neplodnost bračnih parova. Iako ne postoji sveobuhvatna statistika, prema nekim procjenama u BiH 15 posto bračnih parova koji žele imati potomstvo ne mogu to ostvariti zbog neplodnosti jednog ili oba bračna partnera. No, FBiH posebno ne osigurava apsolutno nikakvu podršku ovakvim parovima.
Unatoč činjenici da su ti podaci prilično visoki i značajni, pitanje neplodnosti je tabu-tema i o njoj se u bh. javnosti nikako ili vrlo malo govori. Zbog svih ovih činjenica država bi trebala stati uz parove koji žele potomstvo, te im pružiti svu potrebnu pomoć. Sada u Federaciji BiH takvi bračni parovi svoju bitku vode sami, bez ikakve pomoći države, piše specijalizirani portal GuGu.ba.

Docent dr. sci. Zulfo Godinjak, stručnjak za probleme endoskopskih operacija, probleme neplodnosti i liječenje žensko-muškog steriliteta na Ginekološko - akušerskoj klinici Kliničkog Univerziteta u Sarajevu ističe da je sa stručnog i kvalitativnog stanovišta vantjelesna oplodnja naše Klinike za ginekologiju i akušerstvo u rangu razvijenih evropskih klinika.

Uspjeh je oko 15% pa i do 20% ali KCUS za sada nema materijalne, ni finansijske uslove za formiranje vlastite banke za pohranjivanje duboko zamrznutih muških i ženskih spolnih ćelija, embrija i drugih reproduktivnih faktora. Medikamenti za vantjelesnu oplodnju koštaju oko 2500 - 3000 KM. Kod nekoga uspjeh je iz prvog pokušaja , a kod nekih parova iz više pokušaja, što zavisi od starosne dobi pacijentice, a i od nekih drugih faktora.

Uzroci neplodnosti


Iako je ranija granica bila dvije godine, ukoliko žena ne zatrudni u roku od godinu dana redovnih i nezaštićenih seksualnih odnosa, sa stručnog aspekta smatra se da se bračni par treba podvrgnuti medicinskom ispitivanju kako bi se ustanovilo na čijoj strani postoji reproduktivna nesposobnost.

U ljekarskoj praksi danas se najprije provodi ispitivanje muškarca, a onda nešto složeniji ljekarski pregled žene, koji obuhvata analizu hormona, maternice, prohodnost jajovoda...

Govoreći o porijeklu neplodnosti, dr. Godinjak ističe da su za to 'krivi' u oko 40% žene, 40% muškarci a 20% oboje. Kod žena najčešći uzrok neplodnosti su upalne promjene na genitalnim organima.

Također, infekcije su veoma opasne i ostavljaju drastične posljedice. Postoji hormonalni razlog steriliteta, a životna dob je bitan i limitirajući faktor plodnosti.

'Savremen način života utjecao je da žene rađanju pretpostave stjecanje visokog obrazovanja i poslovne karijere, međutim, čini se da nisu ni svjesne koliko njihova dob utiče na reproduktivnu sposobnost uopće, pogotovo kod vantjelesne oplodnje. Već nakon 35. godine rapidno pada stepen plodnosti i mogućnost da žena ostane trudna, čak i putem vantjelesne oplodnje, zato što se potencijal jajnika i njihov ovarij, bez obzira što biološki sat žene i dalje kuca, brzo troši, različito od osobe do osobe - kod nekih žena već sa 30 godina starosti, a kod nekih kasnije', objašnjava dr. Godinjak za GuGu.ba.

Muški sterilitet

Muški sterilitet konstatuje se kada u organizmu postoji veoma malo spermatozoida koji su ili nepokretni ili nedovoljno pokretni, pa se kod asistirane oplodnje, riječ je o metodama inseminacije ili vantjelesne oplodnje, koristi mikroinjekcija.

Muški sterilitet može prouzročiti i prekomjerno pušenje, alkoholizam, grube fizičke povrede genitalnih organa, itd. Sa medicinskog stanovišta i dan-danas zaušnjaci su kobni za muškarčevu plodnost jer ostavljaju krupne posljedice na testise te izazivaju i druge probleme.

Evropske zemlje plaćaju parovima dvije do tri potpomognute oplodnje za željenu trudnoću, pa i više, i sve države bivše Jugoslavije i Republika Srpska izdvajaju novac za jednu potpomognutu oplodnju, dok samo u Federaciji BiH za takve parove nema apsolutno ništa.

Za ovaj problem, velika pomoć je da država, odnosno zdravstveno osiguranje, stanu iza parova koji se liječe od bračne neplodnosti, a naš cilj je animirati ne samo stručnjake iz ovoga područja medicine, nego i cjelokupnu javnost kako bi se o problemu neplodnosti javno i otvoreno progovorilo, piše GuGu.ba


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: