Predstavnički dom
692

FBiH dobila Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom

FENA
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Federacija Bosne i Hercegovine je dobila Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Ovaj zakon je ranije odobrio Dom naroda, a danas i Predstavnički dom na vanrednoj sjednici pa će stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama FBiH.

Gotovo svi poslanički klubovi i prije glasanja su se deklarativno izjasnili da će podržati Zakon mada je SDP naglasio da to čini samo zato što mnogi parovi koji pate od steriliteta već dugo željno iščekuju njegovo donošenje.

Inače je, po mišljenju SDP-a, zakon veoma manjkav pošto ne dozvoljava i heterolognu umjetnu oplodnju, odnosno postupak u kojem se oplodnja zasniva na dobivanju spermija ili jajnih stanica od drugih donatora, a ne samo od parova koji žive u zajednici, bračnoj ili vanbračnoj, kako propisuje usvojeni zakon.

SDP je u dosadašnjem mandatu Federalnog parlamenta bezuspješno predlagao zakon ove vrste koji bi dozvolio i heterolognu oplodnuju te po tvrdnjama poslanika ove stranke, najavljivao i druge povoljnosti u odnosu na akt koji je danas odobren.

Sjednica Predstavničkog doma trenutno protiče bez prisustva poslanika iz Kluba HDZ-HNS, koji je u međuvremenu, nakon isteka tražene pauze u zasjedanju, saopćio da neće učestvovati u radu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) jer smatra da je nova današnja vanredna sjednica Doma, najavljena za 15 sati, sazvana suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi rada Predstavničkog doma.

Jedina najavljena tačka dnevnog reda te sjednice je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Taj zakon su po hitnom postupku predložili poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Klub HDZ-HNS negodovao je što su poziv za tu sjednicu poslanici dobili službeno tek dva i po sata prije njenog najavljenog početka.

Iz istih razloga, poslanici Hrvatske demokratske zajednice 1990, nakon izjašnjavanja o Zakonu o liječenju neplodnosti, napustili su današnje aktuelno zasjedanje.

Dosad je na aktuelnoj sjednici odobren i Prijedlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.