Zdravlje
30

Evropska sedmica testiranja: Pričaj o HIV-u, testiraj se na HIV

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je i ove godine prihvatila evropsku inicijativu pod nazivom "Evropska sedmica testiranja na HIV" , te na taj način dodatno proširila mogućnost testiranja na HIV.

S tim u skladu u periodu od 21. do 27. novembra, u Klinici za infektivne bolesti bio je u funkciji Centar za anonimno, dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV (VCCT), a 28. novembra 2014. godine će biti organizirano savjetovanje i testiranje na platou ispred BBI centra u Sarajevu, u periodu od 13:00 do 20:00 sati.

U implementaciji inicijative "Evropske sedmice testiranja" u 2013. godini je učestvovalo više od 477 institucija i organizacija, dok je ovogodišnju manifestaciju "European HIV testing week" implementiralo blizu 700 organizacija u skoro svim većim gradovima Evrope.

Ključni cilj Evropske sedmice testiranja na HIV je podizanje svijesti o koristima testiranja na HIV, kako bi se što više ljudi odlučilo na testiranje i spoznalo sopstveni HIV status.

Povećanje obima testiranja na HIV je imperativ za javno zdravstvo, s obzirom na to da se na taj način smanjuju HIV morbiditet i mortalitet, te da se smanjuje i stepen transmisije HIV-a na neinficirane osobe. Povećana stopa testiranja u kombinaciji s iniciranjem ART-a pravovremeno nakon dijagnosticiranja, dovodi do smanjenja incidence HIV-a.

Tema ovogodišnje sedmice testiranja ostaje ista: Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV (Talk HIV. Test HIV).