Zdravlje
0

Evropljani žive duže i bolje

SRNA
Stanovništvo Evrope sve je starije i boljeg zdravlja, a stopa fertiliteta žena pokazuje trend rasta, rezultati su najnovijeg istraživanja Eurostata.

Prema podacima koji se odnose se na period od 2009. do 2010. godine, najvišu stopu fertiliteta u Evropi ima Irska, sa nešto više od dvoje djece po ženi, a slijede Francuska, Velika Britanija i Švedska.

Najmanje djece se rađa u Latviji, Mađarskoj, Portugalu i Njemačkoj, oko 1,3 djeteta po ženi. Evropski prosjek u posljednjih šest godina uvećan je sa 1,47 na 1,60 djece po ženi i taj trend je prisutan u svim zemljama EU, osim Luksemburga, Malte i Portugala.

Takođe, primjetno je povećanje očekivanog životnog vijeka, pa prosječna Evropljanka može da očekuje da doživi nešto više od 82 godine, a Evropljanin 76 godina. Najduže žive Francuskinje (više od 85 godina), Španjolke i Italijanke, a među muškarcima prednjače Šveđani, Italijani i Španci. 

Evropsko stanovništvo sve je starije i broj stanovnika starijih od 60 godina svake se godine uvećava za dva miliona. Najstariji su u prosjeku Nijemci i Italijani, nešto više od 44 godine, a najmlađi Irci sa 34.  

Takvi trendovi predstavljaju sve veće opterećenje za nacionalne penzione fondove zbog sve manjeg priliva mlađe radne snage, a sve većeg broja penzionera, koji duže ostaju u mirovini. Zbog toga je Evropska komisija apelovala na zemlje članice da podstiču svoje građane da odlažu odlazak u penziju i što duže ostanu radno aktivni.