Zdravlje
16

Epidemija gojaznosti je neuništiva: 40 posto Amerikanki je gojazno

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Broj gojaznih Amerikanaca ne prestaje da raste, a neke procjene idu u prilog tome da je dvije trećine američke populacije gojazno.

Najnovija studija je pokazala kako se broj gojaznih Amerikanaca povećava, a posebno među ženama.

Studija je objavljena u žurnalu Jama, a otkriva kako je u periodu od 2013. do 2014. godine prevalenca gojaznosti za muškarce bila 35 posto, a za žene 40 posto. U periodu od 2005. do 2014. zabilježen je stalni porast u broju gojaznih Amerikanaca.

Pored toga, u posljednjih 25 godina, primjećen je porast gojaznosti među mlađim ljudima uzrasta od 12 do 19 godina.

"Epidemija gojaznosti u Americi sad je već stara 30 godina, napravljena su brojna istraživanja i provedeni različiti programi kako bismo je spriječili. ipak, noviji podaci pokazuju kako je neuništiva", kažu dr. Jody W. Zylke i dr. Howard Bauchner koji su vodili istraživanje.

Oni smatraju kako je progres i rad na suzbijanju epidemije gojaznosti u Americi u posljednjih 30 godina bio jako spor, te kako se moraju usvojiti nove metode.

"Možda je vrijeme za jedan posve drugačiji pristup koji se zasniva na saradnji i dogovoru sa restoranima i prehrambenom industrijom koja je odgovorna za to šta ljudi jedu", napisali su ovi ljekari.