{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Emocionalna bol jača je od fizičke

S
Sarajevo-x.com
29.8.2008. u 15:44
0
7
Emocionalna bol jača je od fizičke
0
Emocionalna bol jača je od fizičke
Bol uzrokovana emocionalnom uznemirenošću mnogo je dublja i traje duže od one koja prati fizičke povrede, ako je vjerovati novoj naučnoj studiji.
Rezultati istraživanja doveli su u pitanje izjavu prema kojoj "riječi ne mogu boljeti". Psiholozi su putem četiri eksperimenta željeli utvrditi kako ljudi prevazilaze emocionalne i fizičke bolove.

Učesnici istraživanja zamoljeni su da "ožive" svoja bolna iskustva iz prošlosti i to tako što će ih se prvo prisjetiti pa ih onda do u detalje zapisati, otkrivajući šta se desilo i kako su se osjećali.

U okviru prva dva ispitivanja bilo je govora o fizičkom i psihičkom povređivanju, a iskustva o kojima su pisali morala su biti proživljena u zadnjih pet godina. Navodili su kad su povrijeđeni, koliko ih je tada boljelo, koliko puta su razgovarali o toj boli i koliko to predstavlja bolno iskustvo za njih u ovom momentu.

Ispitanici koji su govorili o emocionalnoj boli navodili su veći nivo povređivanja nego oni koji su doživjeli neku fizičku povredu, zaključili su eksperti sa Purdue univerziteta u SAD-u, te Macquire i Univerziteta New South Wales iz Australije.

Studentima koji su učestvovali u ispitivanju bolnije je bilo prisjećanje na proživljenu bol od samog pisanja o tome, piše Telegraph.

"Iako obje vrste boli mogu biti veoma jake u momentu kad se dogode, emocionalna bol ima jedinstvenu sposobnost da nanovo pogađa, za razliku od fizičke boli koje smo svjesni samo kao upozorenja da bi se nešto takvo moglo ponovo dogoditi," objasnio je doktor Kip Williams sa Purduea.

Studija o ovoj temi objavljena je u augustovskom izdanju magazina Psychological Science.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: