{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektronske cigarete mogu izazvati astmu, dijabetes, rak...

S
28.7.2014. u 17:01
26
25
Elektronske cigarete mogu izazvati astmu, dijabetes, rak...
26
Elektronske cigarete mogu izazvati astmu, dijabetes, rak...
Elektronske cigarete mogu da izazovu rak i da dovedu do otpornosti bakterijskih infekcija na antibiotike, pokazalo je istraživanje koje su proveli naučnici na Univerzitetu u Kaliforniji.
Studija direktora Centra za istraživanje duhanskih proizvoda pri kalifornijskom univerzitetu Stentonsa Glancea pokazala je da para e-cigarete sadrži veliku količinu nanočestica koje podstiču razne upale, a mogu se povezati i s astmom, moždanim i srčanim udarom i dijabetesom.

Glance je istakao da nije dovedeno u pitanje da su elektronske cigarete manje toksične od normalnih cigareta, navodi časopis koji prenosi vijesti iz nauke.

Studija Prisile Callahan-Layton iz američke Agencije za hranu i lijekove pokazala je da tekućina, kojom se puni električna cigareta, sadrži tragove štetnih materija kao što su formaldehid ili acetaldehid, koje mogu izazvati rak.

E-cigarete postale su glavni proizvod, ali uprkos njihovoj popularnosti veoma je malo naučnih studija koje se bave njihovim utjecajem na ljudsko zdravlje.

Procjenjuje se da je 20 posto pušača probalo e-cigaretu, te da će njena prodaja, ali i proizvoda koji su povezani sa e-cigaretom, u narednih deset godina prerasti prodaju klasičnih duvanskih proizvoda.

Oko e-cigareta vrti se industrija koja je prošle godine prihodovala 1,7 milijardi dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: