Istraživanje klinike Mayo
1

Ekstraktom zelenog čaja protiv leukemije

Sarajevo-x.com
Istraživači s poznate klinike Mayo tvrde da ekstrakt zelenog čaja može uveliko pomoći u liječenju leukemije, prenosi naučni portal ScienceDaily.

Aktivna supstanca epigallocatechin gallate (EGCG) iz zelenog čaja pomogla je pacijentima koji boluju od hronične limofocitne leukemije (CLL) za koju inače nema lijeka. Ovo je hronična vrsta leukemije koja sporo napreduje, a kojom su pogođene limfocitne stanice. Ta bolest se obično javlja kod starijih pacijenata (nisu poznati slučajevi kod djece).

Zato što bolest sporo napreduje, normalni limfociti i druge stanice nisu potisnute tako brzo kao što se to događa kod akutne vrste bolesti.

To znači da pacijenti sa CLL možda neće osjetiti neobične simptome do kasnijeg stadija bolesti. Kad se pojave simptomi, mogu biti izraženi u vidu općeg bolesnog osjećaja, umora, pomanjkanja energije, groznice, gubitka apetita ili gubitka na težini.

U istraživanju na klinici Mayo učestvovala su 33 pacijenta koji boluju od ove bolesti, a svakog dana su uzimali određene doze polifenona E iz zelenog čaja čiji je glavni sastojak spomenuti EGCG.

Pacijenti su uzimali od 400 do 2000 miligrama polifenona E dnevno, a veći napredak je zabilježen kod onih koji su uzimali veće doze EGCG-a. Aktivna susptanca je usporila progres kronične limofocitne leukemije, a istraživači napominju da su ispitivanja tek na početku.

Ranije je dokazano je da zeleni čaj sadrži korisne polifenole koji su veoma jak antioksidans, te tako pomažu u borbi protiv raka i dijetama kod ljudi koji imaju problem sa sporim metabolizmom.

Studija je objavljena u magazinu Journal of Clinical Oncology.