Profesor David Nutt
0

"Ekstazi nije opasniji od jahanja konja"

Sarajevo-x.com
Uzimanje tabletica zvanih ekstazi jednako je opasno kao, recimo, jahanje konja, ako je vjerovati britanskom profesoru Davidu Nuttu.

Profesor Nutt, koji predaju na univerzitetima u Bristolu i Londonu, napisao je u jednom univerzitetskom časopisu da ekstazi nije riskantniji nego "equasy", riječ kojom se opisuje ovisnost pojedinaca o jahanju konja. Također je izrazio svoje zalaganje da se te tablete u klasifikaciji droga svrstaju u B klasu.

Protivnici ove ideje pozvali su Nutta, inače vođu savjetodavnog odjela za pitanja zloupotrebe droga, da ponudi ostavku na ovo mjesto, ističući kako vodi kampanju za dekriminalizaciju droga.

Njegove procjene o učinku ekstazija objavljene su u januaru u časopisu "Journal of Psychopharmacology". Želio je na taj način pokrenuti debatu o riziku upotrebe droga, piše Telegraph.

"Poenta je bila učiniti da ljudi shvate da šteta nastala od droge može biti jednaka onoj u drugim aspektima života. Nema mnogo razlike između jahanja konja i ekstazija", njegov je stav. Njega podupire podacima da sindrom "equasy" godišnje prouzrokuje deset slučajeva smrti i preko 100 saobraćajnih nezgoda.

"Ako bi se jahanje proglasilo ilegalnim, bila bi spriječena sva ta šteta, a to bi bilo veoma lako učiniti. Ovaj stav pokreće pitanje zašto društvo toleriše, zapravo ohrabruje, određene forme potencijalno štetnog ponašanja, ali druge, kao što je droga, ipak ne", pita Nutt i nastavlja: "Postoji niz drugih 'riskantnih aktivnosti' kao što su skokovi, penjanje, bungee jumping, vožnja motora, koje su gore od 'mnogih nedopuštenih droga'."

Izjave ovog profesora stručna javnost nazvala je ludim, posebno inicijativu da se droga koja se nalazi u grupi A degradira u grupu B, kao manje opasna.

"Profesor Nutt je dao mnoge komentare o ekstaziju koji nisu nimalo mudri. Je li on u ličnom pohodu na zakone koje je donio parlament?" pita se David Raynes iz Nacionalnog udruženja za prevenciju droga.

"On se drži svog mišljenja, ali njegov lični stav veoma snažno dolazi u konflikt sa njegovim javnim dužnostima. Bilo bi lijepo da uzme u obzir svoju poziciju", poručuje Raynes i dodaje: "Ako on to ne učini, rukovodstvo će to sigurno učiniti."