Zdravlje
0

Edukacijom smanjivati stopu smrtnosti oboljelih od raka grlića maternice

FENA
BiH se po stopi mortaliteta od osam umrlih od raka grlića maternice na 100.000 žena nalazi u gornjoj granici najugroženijih evropskih zemalja (Srbija 10, Albanija 9,8, Makedonija 7,6, Hrvatska 5, Slovenija 4,7, Grčka 2,5, Italija 2,2 itd.), podaci su Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj izneseni u povodu sedmice borbe protiv raka grlića maternice.

U odnosu na Evropu gdje se svake godine registruje oko 60.000 žena koje obole od cervikalnog kancera ili raka grlića maternice a od iste bolesti umre oko 25.000 žena, situacija u BiH nije alarmantna, ali zahtijeva oprez, smatraju članovi Grupe za populaciju i razvoj.

Parlamentarci okupljeni u Grupi za populaciju i razvoj u BiH su zbog činjenice da se relativno visoka smrtnost uzrokovana rakom grlića maternice može smanjiti otkrivanjem bolesti na vrijeme zabrinuti za relativno loše rezultate u domenu prevencije nastanka karcinoma grlića maternice i posljedično visoke stope mortaliteta žena u BiH.

"Mi apelujemo na predstavnike organa na svim nivoima vlasti u BiH, da učine veći napor na edukaciji stanovništva (posebno žena) o ovoj bolesti te adekvatno opreme medicinske ustanove savremenom opremom i omoguće im da rade modernim načinom a radi bolje prevencije i liječenja bolesti", saopćeno je iz Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj.

Rak grlića maternice se može prevenirati redovnom kontrolom kod ginekologa, efikasnim skrininzima i novim tehnologijama. Zbog tih osobina smrtnosti žena bi bila znatno manja ako bi se osmislila dobra i organizovana prevencija te nakon otkrivanja primijenilo efikasno i blagovremeno liječenje, smatraju članovi Grupe za populaciju i razvoj.