{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


E-cigarete uništavaju ćelije koje su vitalne za imuni sistem

Klix.ba
15.8.2018. u 07:52
37
18
E-cigarete uništavaju ćelije koje su vitalne za imuni sistem
37
E-cigarete uništavaju ćelije koje su vitalne za imuni sistem
Udisanje pare iz e-cigareta može oštetiti ćelije koje su vitalne za naš imuni sistem. E-cigarete tako mogu biti štetnije nego što se mislilo, navodi se u studiji.
Istraživači su otkrili kako para iz e-cigarete onemogućava rad ćelija važnih za imuni sistem, koje se nalaze u plućima i potiču upalu. Ovo istraživanje totalno je suprotno široko rasprostranjenom mišljenju da su e-cigarete sigurne.

Neke zdravstvene institucije i dalje tvrde da su one manje štetne od pušenja standardnih cigareta, ali i da se ne bi trebale koristiti kao zamjena za cigarete.
Prethodne studije fokusirale su se na hemijski sastav tečnosti e-cigareta prije nego ispare. Ova studija se fokusirala upravo na paru. Testirana je na osam osoba koje nisu pušači.

Utvrđeno je da para izaziva upalu i oštećuje aktivnost alveolarnih makrofaga, stanica koje uklanjaju potencijalno štetne čestice prašine, bakterija i alergena. Neke od posljedica su iste kao kod pušača standardnih cigareta i ljudi koji imaju hronične plućne bolesti.

Promjene su uočene nakon 48 sati posmatranja u laboratorijskim uvjetima.

"Ne vjerujem da su e-cigarete štetnije od običnih, ali treba odbaciti mišljenje da su sigurne kao što su nas naveli da vjerujemo", rekao je profesor David Thickett s Univerziteta Birmingham gdje je rađena studija.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Thorax.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: