Stiže zima
8

Donosimo nekoliko savjeta koji će vas zaštititi od prehlade

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svaka odrasla osoba se u prosjeku prehladi minimalno tri puta godišnje, prenosi Women's Health magazin. Jednom kada virus uđe u naš organizam, teško je zaustaviti posljedice, ali postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako bi zaštitili vaš organizam.

Stiže hladniji period, virusi se šire nevjerovatnom brzinom, fokusirajte se na zaštitu imuniteta i organizma.

1. Potreban vam je kvalitetan san. Ovo je lakše reći nego zaista učiniti. Ali činjenica je da neadekvatno spavanje stvara probleme vašem imunom sistemu.

"Tačan način na koji nedostatak sna utječe na osjetljivost nije utvrđen, ali su neka istraživanja dokazala da manjak sna remeti T-ćelije i povećava nivo upalnih citokina, a oba smanjuju naše sposobnosti borbe protiv prehlade i gripe", kaže doktor Phillips.

2. Jedite biljnu hranu. Voće, povrće i žitarice u sebi nose velike količine antioksidanata koji su neophodni za obnavljanje stanica i podižu imunitet.

3. Ne dirajte oči, usta ili nos. To su direktna mjesta na koja virusi mogu ući u vaš organizam. Ukoliko neko u vašoj okolini kiše ili kašlje, dodatno se zaštitite i udaljite od te osobe.

4. Maksimalno se udaljite od stresnih situacija i okruženja. Iako ste ovo sigurno čuli već mnogo puta, važno je ponoviti. Kao i nedostatak sna, stres remeti funkcioniranje organizma, što u konačnici smanjuje proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji su ključni za odbacivanje infekcija.

5. Pijte dovoljno tekućine tj. konzumirajte vruće supe, čajeve i slične napitke, ali i velike količine vode. Dobro hidriran organizam bolje se bori protiv virusa.

6. Perite ruke i koristite dezinfekcijska sredstva Ovo je vjerovatno najvažniji savjet koji morate pratiti redovno. Ruke perite toplom vodom i sapunom minimalno 20 sekundi, a zatim ih namažite dezinfekcijskim sredstvom koje je preporučljivo uvijek imati u torbi.