Zdravlje
0

Doniranje bubrega ne skraćuje život

Sarajevo-x.com
Zdrave osobe koje doniraju bubrege ne rizikuju da nakon toga brže umru, objasnili su američki naučnici, pokušavajući uoči Svjetskog dana bubrega privući veći broj darovatelja i tako skratiti liste čekanja.

Zaključak studije donesen je nakon proučavanja 80.347 živih Amerikanaca koji su donirali jedan ili dva svoja bubrega. Istraživanje je provedeno od 1. aprila 1994., a donori su praćeni 12 godina nakon operacije.

Naučnici Univerzitetske škole medicine Johns Hopkins iz Baltimorea, predvođeni hirurgom Dorryjem Segevom, utvrdili su da postoji blago povećan rizik od smrti donora bubrega u prvih 90 dana nakon operacije. U tom periodu umrlo je 25 od preko 80.000 darovatelja ovog organa.

U kasnijim fazama života stopa smrtnosti je izjednačena sa osobama koje nisu bile donori, a ponekad čak i niža od njihove, navedeno je u magazinu Journal of the American Medical Association, a prenosi Reuters.

Samo u SAD-u 80.000 pacijenata čeka na bubreg, a svake godine tu se izvede 17.000 operacija transplantacije tog organa. Više od 6.000 njih dolazi od živih donora.