{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doniranje bubrega ne skraćuje život

S
10.3.2010. u 09:29
0
1
Doniranje bubrega ne skraćuje život
0
Doniranje bubrega ne skraćuje život
Zdrave osobe koje doniraju bubrege ne rizikuju da nakon toga brže umru, objasnili su američki naučnici, pokušavajući uoči Svjetskog dana bubrega privući veći broj darovatelja i tako skratiti liste čekanja.
Zaključak studije donesen je nakon proučavanja 80.347 živih Amerikanaca koji su donirali jedan ili dva svoja bubrega. Istraživanje je provedeno od 1. aprila 1994., a donori su praćeni 12 godina nakon operacije.

Naučnici Univerzitetske škole medicine Johns Hopkins iz Baltimorea, predvođeni hirurgom Dorryjem Segevom, utvrdili su da postoji blago povećan rizik od smrti donora bubrega u prvih 90 dana nakon operacije. U tom periodu umrlo je 25 od preko 80.000 darovatelja ovog organa.

U kasnijim fazama života stopa smrtnosti je izjednačena sa osobama koje nisu bile donori, a ponekad čak i niža od njihove, navedeno je u magazinu Journal of the American Medical Association, a prenosi Reuters.

Samo u SAD-u 80.000 pacijenata čeka na bubreg, a svake godine tu se izvede 17.000 operacija transplantacije tog organa. Više od 6.000 njih dolazi od živih donora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: