Zdravstvene tegobe
15

Dolaskom proljeća stižu i sezonske alergije

Klix.ba
Aprilski pljuskovi najavljuju majsko cvijeće, ali i dolazak sezone alergija na pelud, od kojih mogu patiti i djeca i odrasli.

Od sezonskih alergija poput ove poteškoće ima 10-15 posto ljudi u svijetu, a tendencija njihovog razvoja je nasljedna.

Prema riječima američkog pedijatra dr. Paula Roumeliotisa, simptomi sezonske alergije mogu se podijeliti u tri osnovne grupe:

Nosna: curenje nosa ili začepljen nos, svrbež nosa ili nepca, često kihanje Očna: crvenilo, svrbež i/ili suze Astma: teško disanje, kašalj i/ili otežano disanje.

Uzroci sezonskih alergija

Najčešći uzrok svakako je polen koji se na stablima pojavljuje u periodu cvjetanja, od aprila do juna i to na javoru, jasenu, hrastu, brezi... Period njihovog oprašivanja zavisi od područja na kojem živite. Zatim su tu trava i ambrozija. Kod trave alergije pogoršava period kada se kosi.

Kada polen uđe u nos alergične osobe, imunološki sistem burno reaguje na njega jer ga smatra napadačem. Potom se oslobađaju antitijela koja organizam inače koristi za odbranu od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama. Ta antitijela napadaju alergen, čime ispuštaju histamin u krv, a histamin uzrokuje alergijske simptome.

Nivo polena mijenja se iz dana u dan, ali je najveći u periodu toplog, a vlažnog vremena, stoga se preporučuje zatvaranje vrata i prozora kako bi se spriječio ulazak polena u kuću, naročito tokom jutra.

Izbjegavajte sušenje veša vani u tom periodu jer se pelud u zatvorene prostore unosi putem odjeće ili posteljine. Klima uređaji pomažu u filtriranju polena, a jedini način da se utvrdi da li osoba ima sezonsku alergiju je alergotest na koži ili poseban test krvi nazvan RAST.

Tretiranje sezonskih alergija

Lijekovi protiv alergija uspješno tretiraju simptome, ali ne i uzrok. Najbolji pristup je da se utvrdi, a potom i izbjegava ono na šta je osoba alergična.

Lijekovi antihistaminici uzimaju se po potrebi, a iako su stariji lijekovi tog tipa izazivali pospanost, to nije slučaj kod novijih.

Specifične antialergijske kapi za oči također olakšavaju probleme, kao i pumpice sa steroidima koje su siguran i efikasan način liječenja nosne alergije.

Ovi lijekovi su efikasni ako se koriste redovno u toku određenog vremenskog perioda. Dugotrajna upotreba ovih lijekova može pogoršati stvari.

Priprema za sezonsku alergiju

Važno je znati da se za sezonsku alergiju možete pripremiti, a najbolji načini za ublažavanje posljedica su čišćenje organizma, jačanje imuniteta, poboljšavanje ishrane i nabavka čistača zraka.

S obzirom na to da postoji niz načina za rješavanje ovog problema, važno je na vrijeme se javiti ljekaru kako bi se rano prepoznala bolest i na vrijeme mogla primjereno liječiti, a time spriječiti razvoj daljih komplikacija.