{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doktori koriste placebo bez pacijentovog znanja

S
24.10.2008. u 15:45
0
8
Doktori koriste placebo bez pacijentovog znanja
0
Doktori koriste placebo bez pacijentovog znanja
Anketa je pokazala da polovina američkih liječnika u liječenju pacijenta koristi placebo lijekove- preparate vitaminskog sadržaja koji nemaju ljekovito svojstvo.
Veliki broj liječnika nema iskren odnos prema pacijentu, jer pacijent ne zna da uzima placebo umjesto pravog medikamenta, otkriva AP u rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo 1200 američkih liječnika specijalista.

"Ovo je uznemirujuće saznanje. To se protivi doktorskoj etici", rekao je Franklin G. Miller, direktor programa za etička istraživanja u američkom Nacionalnom institutu za zdravstvo koji je proveo anketu.

Placebo lijekovi, nazvani još i "šećernim pilulama" daju se pacijentima koji imaju bolesti uzrokovane psihološkim stanjima, i u dosta se slučajeva ta terapija pokazala efikasnom, posebno kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, nesanicom i depresijom.

No, sad se postavlja pitanje koliko je etično to raditi bez pacijentovog znanja, ali doktori tvrde da u većini slučajeva placebo nema efekta ako ljudi znaju da ne dobijaju pravu terapiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: