Doktori koriste placebo bez pacijentovog znanja

S
Sarajevo-x.com
24.10.2008. u 15:45
0
8
Doktori koriste placebo bez pacijentovog znanja
0
Doktori koriste placebo bez pacijentovog znanja
Anketa je pokazala da polovina američkih liječnika u liječenju pacijenta koristi placebo lijekove- preparate vitaminskog sadržaja koji nemaju ljekovito svojstvo.
Veliki broj liječnika nema iskren odnos prema pacijentu, jer pacijent ne zna da uzima placebo umjesto pravog medikamenta, otkriva AP u rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo 1200 američkih liječnika specijalista.

"Ovo je uznemirujuće saznanje. To se protivi doktorskoj etici", rekao je Franklin G. Miller, direktor programa za etička istraživanja u američkom Nacionalnom institutu za zdravstvo koji je proveo anketu.

Placebo lijekovi, nazvani još i "šećernim pilulama" daju se pacijentima koji imaju bolesti uzrokovane psihološkim stanjima, i u dosta se slučajeva ta terapija pokazala efikasnom, posebno kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, nesanicom i depresijom.

No, sad se postavlja pitanje koliko je etično to raditi bez pacijentovog znanja, ali doktori tvrde da u većini slučajeva placebo nema efekta ako ljudi znaju da ne dobijaju pravu terapiju.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: