Značajna podrška
31

Dodik: Republika Srpska od danas finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Vlada RS-a od danas finansirati i treći pokušaj vantjelesne oplodnje u tom entitetu.

Dodik je, nakon otvaranja novih prostorija zdravstvene ustanove "Mediko-S" u Banjoj Luci, naglasio da je Fond zdravstvenog osiguranja za ove procedure godišnje izdvajao 2,5 miliona KM, te da je cilj da majke u RS-u ne moraju da putuju daleko, već da u Banjoj Luci imaju sve uslove za vantjelesnu oplodnju.

On je naglasio da je ova zdravstvena ustanova, koja se jedina u RS-u bavi vantjelesnom oplodnjom, divan primjer prakse, koja je u kontinuitetu ostvarivana, te da predstavlja uspjeh njenog osnivača Sanje Sibinčić, svih partnera i Republike Srpske.

"Bilo je teško na početku, bilo je mnogo nepovjerenja, čak i zdravstvenog sektora u ove metode, ali danas je to veoma priznata metoda u svijetu. Činjenica da je parnter ove ustanove postala grupacija Pronatal kao jedna od najboljih evropskih kompanija u ovoj oblasti govori da je to dobro za Srpsku i sve nas", rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, tri vantjelesne oplodnje koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja, uz pomoć lokalnih zajednica u RS-u, veoma su značajan podsticaj za održavanje ove djelatnosti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da će Vlada RS-a nastojati da u rebalansu budžeta obezbijedi dodatna sredstva za vantjelesnu oplodnju.

"Finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje je od ogromnog značaja za porodice koje ne mogu na prirodan način imati potomstvo. Više od hiljadu djece rođeno je u Republici Srpskoj na ovaj način", poručio je Bogdanić.