{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodaci kalcija povećavaju opasnost od srčane kapi

F
30.7.2010. u 20:41
0
0
Dodaci kalcija povećavaju opasnost od srčane kapi
0
Dodaci kalcija povećavaju opasnost od srčane kapi
Milioni žena u postmenopauzi uzimaju dodatni kalcij kako bi spriječile osteoporozu, no nedavna istraživanja su pokazala da tablete kalcija vrlo malo pomažu, a mogu ozbiljno štetiti, piše u petak dnevni list "The Los Angeles Times".
Iako mogu povećati gustoću kostiju, tablete kalcija ne smanjuju opasnost od lomova i smrti. Sada su se neki istraživači uvjerili da dopunski kalcij ne samo da ne koristi, nego i povećava opasnost od srčane kapi za trećinu. Ti se rezultati, slažu se svi stručnjaci, ne odnose na unos kalcija u hrani, koji je koristan.

Rizik je prvi put uočen u dva klinička ispitivanja, provedena 2006. i 2008. Da bi ispitali moguće štetne učinke, dr. Ian Reid sa Sveučilišta "Auckland" na Novom Zelandu i njegovi kolege kombinirali su rezultate iz 11 nasumce provedenih kontrolnih studija za dodatke kalcija (bez vitamina D, koji se često daje u kombinaciji s njima), čime su obuhvatili više od 12.000 pacijenata. Oni su u četvrtak u znanstvenom časopisu BMJ izvijestili "online" kako je utvrđeno da je za 31 posto veća opasnost od srčane kapi, te manja, neznatno veća opasnost od moždane kapi i smrti, prenosi Hina.

Od jednakog broja žena koje su dobile kalcij i placebo, 143 žene koje su primile kalcij pretrpjele su srčanu kap u odnosu prema 111 koje su primile placebo.

Široka upotreba dodataka s kalcijem upućuje na to da mnoge žene mogu biti ugrožene, rekli su autori izvješća. U uvodniku uz izvješće kardiolozi sa Sveučilišta u Leedsu i Sveučilišta "Hull" u Engleskoj naveli su da je, s obzirom na neizvjesnu korist od dodataka kalcija, bilo koja razina opasnosti neopravdana.

"Na temelju ograničenih dokaza koji su dostupni, bolesnike s osteoporozom uglavnom ne bi trebalo liječiti s dodacima kalcija, samog ili u kombinaciji s vitaminom D, osim ako ne primaju i učinkovit tretman za osteoporozu", istaknuli su i dodali kako je hitno potrebno daljnje istraživanje.

Iako postoji nekoliko mogućnosti, niko nije siguran kako dodaci kalcija mogu povećati opasnost od srčane kapi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: