Zdravlje
9

Dobro raspoloženje i smijeh za zdravlje srca

Klix.ba
Smijeh je zarazan, jednostavno kad se jedna osoba počne smijati, pozitivna vibracija i dobro raspoloženje prelazi i drugima. Osim toga, zdravo je. Istraživanje je pokazalo da je smijeh jedan od najstarijih oblika komunikacija, ali može biti i dobro za srce, metaforički I fizički.

Studija koju je 2005. godine proveo doktor Michael Miller, šef odjela za prevenciju srčanih oboljenja na Univerzitetu Maryland Medical Center, utvrdila je da je smijeh spoj više bioloških zbivanja, što dovodi do povećanja unutrašnje sluznice krvnih žila.

Ova dilatacija krvnih žila povezana je sa zdravstvenim prednostima uključujući povećani protok krvi i manje krvnih zrnaca.

"Krajnja linija našeg istraživanja je da se zbog smijeha osjećamo bolje, ali ima i direktan utjecaj na naše krvne žile koje kontrolišu vjerovatnoću za srčani ili moždani udar. Dakle, ako su naše krvne žile zdrave, onda ćemo biti zdravi", rekao je Miller.

Studija koja je provedena na Loma Linda University pokazuje da se dobro smijati iz stomaka za smanjenje stresa i poboljšanje memorije.

Dakle, neka vaš dan bude ispunjen smijehom, i zbog dobrog raspoloženja, ali i za zdravije srce.