{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djevojčice pod stresom već od desete godine

S
15.7.2008. u 12:45
0
0
Djevojčice pod stresom već od desete godine
0
Djevojčice uzrasta od deset godina pate od stresa i depresije dok se bore da izađu nakraj sa odrastanjem u današnjem društvu, šokantni su rezultati ispitivanja.
Pritisak kojim su izložene zbog "zahtjeva modernog društva" tiče se odjeće koja je u trendu, novih tehnologija i drugo, a naučnici otkrivaju da je zbog toga svaka peta djevojčica ljuta i tužna.

Dvije od pet njih, uzrasta od deset do 15 godina još se lošije osjećaju kad vide slike glamuroznih modela, pop zvijezda i glumica.Doktor Andrew McCulloch iz Mental Health Foundation, koji je vodio ovo istraživanje, za lošu situaciju okrivljuje odrasle koji su stvorili svijet materijalizma i prerane seksualnosti.

"Djevojčice i mlade djevojke su prisiljene da odrastaju neprirodnom brzinom u ovakvom društvu koji smo mi odrasli kreirali," kaže doktor za The Sun. "To ih emocionalno uništava, a mi smo odgovorni za to."

Zadirkivanje, stres pred ispit i porodični problemi situaciju čine još gorom za većinu od 400 ispitanih djevojčica.

Polovina njih poznaje osobe koje pate od depresije, a dvije petine poznaju osobe koje su digle ruku na sebe. Jedna od tri ispitane djevojčice imala je prijateljicu koja je patila od poremećaja ishrane, a dvije od pet poznaju ljude koji su imali napade panike.

"Mlade djevojke se suočavaju sa novom generacijom pritisaka koji za sobom ostavljaju mnogo patnje, stresa, nervoze i nesreće," zaključuje naučnica Liz Burnley koja je učestvovala u projektu.

"Svi mi kojima je stalo do tih mladih žena moramo im pomoći da nađu način da se izbore sa zahtjevima koji su pred njih postavljeni i da izgrade samopouzdanje koje im treba," poručila je Burnley.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: